BRD-Groupe Societe Generale, a doua banca de piata romaneasca dupa active, a intrat in actionariatul subsidiarei Societe Generale din Republica Moldova, Mobiasbanca, prin cumpararea a 20% din capital.
BRD a platit 62,51 lei moldovenesti pe actiune, valoarea totala a tranzactiei fiind de 125 milioane lei moldovenesti (8 milioane euro).

Mobiasbanca face parte din Grupul Société Générale incepand din luna ianuarie a anului 2007 si este listata la Bursa de Valori a Moldovei. Grupul financiar francez cumparase, la inceputul anului trecut, 70,57% din actiunile Mobiasbanca, pentru care a platit 18,4 milioane euro.

BRD era deja implicata in activitatea Mobiasbanca, dupa ce presedinte-director general al bancii, Patrick Gelin, a devenit, la inceputul anului trecut, presedinte al consiliului de supraveghere al subsidiarei din Republica Moldova a grupului financiar francez.

De asemenea, Claudiu Cercel, director in divizia de operatii de piata al BRD-Groupe Societe Generale, devenise membru in consiliul de supraveghere al Mobiasbanca.

Pentru activitatea bancii din Republica Moldova, Societe Generale anuntase ca va folosi modelul BRD, iar riscurile sunt controlate de subsidiara din Romania a grupului francez. De altfel, in raportul financiar al Societe Generale pe anul 2006 se mentiona ca Mobiasbanca "va fi administrata in sinergie cu reteaua BRD din tara vecina, Romania".

In urma achizitiei, Societe Generale ramane actionar majoritar, detinand 67,85% din actiunile bancii, in timp ce BRD a devenit, cu 20% din capital, al doilea actionar al bancii moldovenesti. BERD controleaza 8,84% din actiuni, in timp ce alti actionari detin 3,31% din capital.

Mobiasbanca este a cincea banca din Moldova, cu o cota de piata de 8,4%. Banca are o retea de 70 de unitati, a patra ca marime din Republica Moldova si cea mai importanta din Chisinau, si este lider pe piata creditelor de consum, avand peste 157.000 clienti persoane fizice si peste 10.600 clienti persoane juridice.

BRD-Groupe Société Générale are active ce depasesc 11 miliarde euro si doua capitalizare bursiera la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), de 12,5 miliarde lei (3,5 miliarde euro), calculata la pretul de inchidere de joi, de 18 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri