Moneda nationala a inchis sedinta in jurul nivelului de 3,80 lei/euro, pe o usoara tendinta de depreciere, dupa o apreciere de aproximativ 9 bani in primele ore de tranzactionare, in ton cu evolutia monedelor din regiune si pe fondul dobanzilor foarte ridicate de pe piata interbancara.
Leul a inceput sedinta la cotatii de 3,84 lei/euro, pentru ca apoi sa castige teren pana la cotatii mai mici de 3,75 lei/euro, in jurul pranzului. Ulterior, moneda nationala a pierdut 4 bani si a oscilat in jurul nivelului de 3,79 lei/euro. La ora 17:15, leul se deprecia usor, iar bancile cumparau un euro cu 3,7970 lei si il vindeau cu 3,8130 lei.

"Leul se depreciaza pe o piata destul de calma pe fondul sentimentului regional", a declarat dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR), Narcis Noaghea, citat de NewsIn.

Standard & Poor's (S&P) a coborat de la 'stabila' la 'negativa' perspectiva ratingului Erste Bank si a subsidiarelor Banca Comerciala Romana (BCR) si Ceska Sporitelna, din Cehia, din cauza impactului regional al crizei financiare mondiale si a avertizat ca mai ales operatiunile din Romania ar putea crea presiuni suplimentare.

Cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata o apreciere cu peste un ban (0,3%) pana la 3,7752 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat de BNR arata o depreciere de peste 2 bani a leului (0,92%), pana la 2,8077 lei/dolar, de la 2,7822 lei/dolar, cat era miercuri, pe fondul intaririi dolarului pe pietele internationale.

Pe pietele din regiune, forintul s-a apreciat in prima faza de la 272,83 la 261,43 forinti/euro, dupa care a intrat pe o tendinta de depreciere, pana la 266,45 unitati/euro.

Zlotul a avut o evolutie asemanatoare, dupa un castig de la 3,6236 la 3,5326 unitati/euro, moneda poloneza depreciindu-se pana la 3,5624 zloti/euro.

Pe pietele internationale, moneda americana a castigat teren in primele ore de tranzactionare de la 1,35 la 1,3347 dolari/euro, depreciindu-se apoi pana la 1,3537 dolari/euro. La 17:15, ora Romaniei, dolarul se aprecia usor, iar euro era cotat la 1,3409 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 16,53% pe an, mult peste cel de 11,77% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a sarit la 28,31% pe an, de la 12,70% pe an, cat era miercuri.

Dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight au crescut puternic, la 20-30% pe an, nivel mult peste cel al dobanzii de politica monetara, de 10,25%.

"Dobanzile au urcat la acest nivel dupa ce ieri (miercuri n.r.) Ministerul Economiei si Finantelor a atras lei din piata in depozite, ce au pus presiune pe piata monetara. In plus, exista o presiune constanta pe cumpararea de euro, iar bancile vor sa isi prelungeasca pozitiile long pe euro-leu", a mai spus Noaghea.

Dealerul BCR a adaugat ca "este intr-adevar si neincredere pe piata, iar liniile dintre banci s-au redus destul de mult".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri