Piata de echipament medical privat ar putea cunoaste o crestere semnificativa si anul viitor, in ciuda crizei financiare mondiale, daca autoritatile vor avea o atitudine mai proactiva fata de domeniu, a declarat intr-un interviu, acordat Wall-Street, Dan Ion, marketing manager Medical Finance, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata integrarii solutiilor tehnico-financiare pentru domeniul medical.
Piata echipamentelor medicale din Romania este estimata de Medical Finance la o valoare totala de 60-70 de milioane de euro. „Unii jucatori estimeaza piata la 20 milioane de euro, altii la 100, insa noi vorbim despre piata privata de echipament medical, pe care o estimam la aproximativ 60 de milioane de euro”, a adaugat oficialul Medical Finance.

Cifra provine din statisticile Asociatiei de Leasing Bancar (ALB), care reuneste toate societatile de leasing afiliate bancilor sau institutiilor financiare. Conform estimarilor Asociatiei pana la sfarsitul acestui an, piata de leasing se va ridica la valoarea totala de 5.7 miliarde de euro, 21-22 % din aceasta suma este reprezentata de finantare de echipamente, din cei 22% circa 3% reprezinta finantarea de echipamente medicale. Urmand aceasta statistica se ajunge la o valoare totala a pietei de aproximativ 60 milioane de euro, potrivit lui Dan Ion.

„Din 60 de milioane de euro, tinta noastra pentru anul in curs este de 15 milioane de euro, insa impedimentul ar putea fi criza financiara mondiala”, a detaliat Ion.

Criza a afectat deja domeniul finantarii de echipamente medicale in sensul ca aceste credite vor fi mai scumpe odata cu inceputul anului viitor, iar clienti vor fi alesi mai atent.

„Eligibilitatea va fi putin mai drastica, finantarea mai scumpa, dar piata echipamentelor medicale se va dezvolta, nu va inregistra declinul pietei auto, de exemplu. Desigur, vom fi cu piciorul pe frana pana la jumatatea anului viitor, din cauzacontextului international”, spune Dan Ion.

„Unele companii de leasing au anuntat marirea costului de finantare inca de anul acesta, iar anul viitor o sa ne prinda si mai sus. Daca pana acum dobanda era intre 8-9% anual, acum ne ducem spre 9-10%”, a mai spus Ion.
Pana in prezent, ritmul de crestere a pietei era de peste 20%, potrivit lui Dan Ion, iar acest avans va fi in continuare sustinut de decalajul tarii noastre fata de tarile din Vest si nevoia inca stringenta in Romania de a investi in infrastructura medicala.

„Domeniul nu poate fi privit numai prin prisma crizei financiare internationale”


Pentru managerul de la Medical Finance este clar ca piata va creste in continuare, chiar si in contextul crizei financiare internationale, iar pentru aceasta dezvoltare, pe care o vede ca o dezvoltare a infrastructurii in intregul sistem medical, crede ca trebuie sustinuta si de autoritati.

„In conditiile fiscale actuale, angajatorii nu sunt motivati sa ofere angajatilor o asigurare privata de sanatate, de aceea asteptam o atitudine mai proactiva din partea autoritatilor”, spune Ion.

Apoi, alocarea unui procent mai mare din PIB catre sanatate este considerata vitala de catre oficialul Medical Finance. „Cu cat aloci mai mult, cu atat se dezvolta si infrastructura mai mult”, a mai spus Ion.

„La noi cele mai multe cheltuieli se fac pe salarii, nu pe infrastructura. Legislatia nu participa activ la dezvoltarea infrastructurii in domeniul medical, pentru ca nu ai parghiile, argumentul legal necesar si aici ma refer la piata privata. Ajutorul din partea statului, din punct de vedere fiscal, nu exista”, a detaliat Ion.

Planurile de extindere ale companiei

Medical Finace se adreseaza prin serviciile sale oricarui investitor din domeniul medical, adica medicilor, cabinetelor particulare, clinicilor private, spitalelor private, dar si centrelor de imagistica si retelelor de clinici.
Compania nu ofera numai leasing, ci integrarea solutiilor tehnico-financiare in orice domeniu medical.

„Ce ne diferentiaza de toti cei care lucreaza in leasing este ca stim si partea tehnica, partea care tine de aparatura medicala, pe langa partea financiara. Vorbim pe limba clientilor nostri, a medicilor. Cunoastem piata aparaturii medicale si putem face un plan de afaceri si un studiu de fezabilitate. Stim astfel daca o anumita afacere poate sau nu sa aiba succes”, a explicat Ion, care lucreaza in domeniu inca din 1993 cand profesa pentru Banca Mondiala si ulterior pentru diverse firme de echipament medical.

Pana in prezent, compania infiintata in 2006 a incheiat 200 de contracte. „Contractele mari se incheie pe spitale private, pe centre de diagnostic si imagistica, iar multe contracte (desi mai mici) pe stomatologie sau laborator. Un contract de imagistica atinge valoarea de 2 milioane de euro, in timp ce un contract de stomatologie poate fi de 20.000 de euro. Imagistica este foarte dinamica, daca nu cea mai dinamica, si va continua inca doi ani cel putin aceasta crestere pronuntata a imagisticii”.

Cel mai mare contract ca valoare al companiei este de 4, 3 milioane de euro. Contractul a fost semnat si urmeaza sa fie implementat.

Clientii companiei se diferentiaza in doua categorii. Cei care pornesc o afacere (start-upuri), in proportie de aproximativ 50% si clienti care dezvolta o afacere deja existenta.

Medical Finace are contracte cu 100 de firme de aparatura medicala. Pe langa sediul din Bucuresti Medical Finance are oameni in Iasi, Cluj, Satu Mare, Oradea, Timisoara si doreste sa angajeze si in Craiova si Brasov. „Bucurestiul incepe sa nu mai fie acel centru de referinta in care vin toti investitorii. Noi ne vom concentra anul viitor pe afaceri in afara Bucurestiului, pentru ca, estimam noi, 60-70% din cifra de afaceri va proveni din afara Capitalei”.

Cifra de afaceri de anul trecut a Medical Finance a fost in valoare de 5,5-6,5 milioane de euro, iar anul acesta va ajunge la 13-15 milioane de euro si in 2009 se doreste atingerea unei cifre de afaceri de 20 de milioane de euro.

„Noi estimam ca avem o cota de piata de cel putin 20-25%, cu cei aproape 15 milioane de euro din aproximativ 60 de milioane de euro estimata a fi valoarea totala a pietei”, a spus directorul de marketing al Medical Finace.

Pentru urmatorii cinci ani, conducerea Medical Finance vizeaza si o dezvoltare regionala, in Bulgaria, Ungaria, chiar Republica Moldova.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri