Ritmul de crestere a creditului neguvernamental s-ar putea tempera in Romania sub 40% pana la sfarsitul acestui an, a declarat economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.
Pentru anul viitor, Anghel considera ca ritmul de crestere a creditului ar putea ajunge in termeni reali la 15%, ceea ce ar corespunde unui avans in termeni nominali de peste 20%, nivel luat in calcul si de banca centrala.

"Dupa ce in septembrie ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental a ramas la nivelul lunii august, ca urmare a deciziei unor clienti de a beneficia de vechile norme de creditare, mai relaxate, dar si a unor efecte insa modeste ale crizei internationale, in lunile urmatoare creditul ar putea incetini semnificativ", a declarat Anghel, care considera ca aceasta tendinta se va reflecta in datele privind creditul in luna octombrie, potrivit NewsIn.

Ca argumente pentru aceasta evolutie, economistul-sef al BCR mentioneaza scumpirea finantarii externe, eliminarea aproape completa a creditelor in franci elvetieni din oferta unor banci comerciale, politica monetara restrictiva a bancii centrale, care include si masuri administrative impotriva creditului pentru populatie si incertitudinile privind evolutia veniturilor in 2009.

Pe de alta parte, Anghel estimeaza un ritm de crestere a depozitelor peste cel al creditelor in 2009, ca urmare a majorarii salariilor si pensiilor, cresterii dobanzilor platite de bancile comerciale pentru resursele atrase de la clienti si a modificarii comportamentului populatiei prin reducerea consumului si orientarea catre economisire.

Un alt argument pentru pozitia favorabila a Romaniei fata de alte state din regiune il consitutie nivelul foarte inalt al rezervelor minime obligatorii, de 40% pentru pasivele in valuta si de 18% pentru cele in lei, care constituie un mijloc de protectie impotriva unei eventuale crize de lichiditati.

"Depozitele nerezidentilor pe termen scurt sunt acoperite in proportie de aproximativ 390% de rezervele valutare, care se situau la 27,3 miliarde euro in luna octombrie a acestui an", mai spune Anghel.

Un alt aspect favorabil este ca piata redusa a titlurilor de stat din Romania nu este in masura sa creeze presiuni semnificative asupra leului, in cazul unei strategii de vanzare agresiva din partea nerezidentilor, mai ales in conditiile in care aproximativ 75% din tranzactiile cu titluri de stat din primele opt luni ale acestui an au fost efectuate de rezidenti.

Atat intermedierea financiara, cat si gradul de deschidere a economiei romanesti sunt considerabil mai reduse decat in alte tari emergente, ceea ce implica o anumita inertie atat in momentele de accelerare a cresterii economice, prin sustinerea oferita de sectorul bancar, cat si in momentele de incetinire, ceea ce ar putea limita impactul crizei financiare mondiale asupra Romaniei.

"Cu toate acestea, se pare ca Romania nu a raspuns intr-o maniera convingatoare criticilor repetate ale agentiilor de rating cu privire la orientarea politicilor fiscale si salariale, iar acest aspect trebuie serios analizat in elaborarea bugetelor multianuale", considera Anghel.

Datoria publica a Romaniei ca pondere in produsul intern brut este, in prezent, la un nivel mult mai scazut decat cel al altor state europene, iar 2008 ar putea consemna un nivel chiar mai redus decat cel din 2007, spune Anghel, considerand, din acest punct de vedere, nejustificate deciziile S&P si Fitch.

"Datoria externa a Romaniei - fara creditele de la companiile-mama - a fost de 38,7% din PIB in 2007, in contextul in care alte state din regiune cu un rating mai bun decat al Romaniei au consemnat niveluri de peste 100% din PIB. Printre acestea se numarar Bulgaria, Ungaria, Letonia si Estonia", a mai spus Anghel.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri