Pe piata bursiera, actiunile continua sa creasca, desi societatile de investitii financiare au fost suspendate pentru modificari tehnice ce vor permite tranzactionarea a 1% din capitalul social. Apetitul pentru schimburi de actiuni, indus, initial, de SIF-uri, a fost mentinut in sedinta de ieri de BRD, vedeta incontestabila a pietei.
Indicii BET si BET-C au crescut cu 2%, iar valoarea totala a transferurilor a fost de 24,4 milioane de lei, echivalentul a 7 milioane de euro, ceva mai mica decat valoarea obtinuta in sedinta precedenta.

Au fost tranzactionate 812.500 actiuni BRD, cu o valoare totala de 9,7 milioane de lei. Pretul unui titlu s-a mai scumpit cu inca 5,2%, astfel ca a ajuns la 12,0000 lei/actiune. Brokerii cred ca, o data cu revenirea la tranzactionare a BRD, si-au facut aparitia, in piata, si noi fonduri straine. Datele financiare bune ale bancilor atrag investitii noi in piata, afirma un intermediar, adaugand ca BRD are acum un PER de 15, calculat in functie de profitul obtinut de banca pe primul trimestru 2005, care a fost mai mare cu 73%. Brokerul estimeaza ca titlurile BRD pot ajunge la un pret de 15,0000 lei/actiune, dupa anuntarea datelor financiare pe trimestrul al treilea.

Si actiunile Bancii Transilvania (TLV) au fost vanate de jucatori, fiind transferate 7,2 milioane de titluri, cu un rulaj de 6,5 milioane de lei. Pretul unei actiuni a ramas acelasi din sedinta precedenta, de 0.8850 lei/actiune. Brokerii spun ca TLV un PER in jur de 20. Nu este exclus insa ca actiunile TLV sa se opreasca din crestere, iar BRD sa o ajunga din urma, afirma un broker.

Desi titlurile bancare au dominat ieri piata, nici actiunile petroliere nu au fost date de o parte de catre investitori. Titlurile Petrom (SNP) au inregistrat o crestere de 2,9%, pretul inchizand la 0.4900 lei/actiune. S-au facut schimburi cu 4,8 milioane de actiuni SNP, la valoarea totala de 2,3 milioane de lei. Tot brokerii remarca faptul ca titlurile Petrom urmaresc evolutia celor ale OMV, de la Bursa din Viena. Atunci cand actiunile OMV cresc, se apreciaza si cele ale SNP, cam in acelasi procent.

Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) sunt influentate de evolutia SNP. Din pacate, desi RRC are un PER de 6, adica destul de mic, pretul actiunilor nu va creste cu foarte mult, pana nu se finalizeaza ancheta in care este implicat managementul companiei, declara un alt intermediar. S-au facut schimburi cu 14,7 milioane actiuni RRC, cu un rulaj de 1,4 milioane de lei. Pretul a urcat cu 1,3%, pana la 0.0973 lei/actiune.

O evolutie spectaculoasa o are de ceva timp Banca Carpatica (BCC), care face obiectul unor transferuri pe volume mari de actiuni.

Ieri s-au tranzactionat 1,9 milioane de titluri, la valoarea de un milion de lei.

Un titlu s-a scumpit cu 1,9%, atingand 0.5300 lei/actiune. Brokerii opineaza ca un investitor a intrat hotarat pe aceste titluri si urmareste sa-si consolideze pozitia, adica sa acumuleze cat mai multe actiuni BCC. Cresterile celor mai performante titluri au antrenat si aprecieri la alte actiuni, precum cele farmaceutice sau din sectorul ingrasaminte.

Titlurile Sicomed (SCD) si Antibiotice (ATB) au inregistrat o crestere usor trecuta de 1%, pretul unei actiuni SCD fiind de 0.8850 lei/actiune, iar cel al ATB, de 0.7750 lei/actiune. Brokerii considera ca, in viitor, cele mai cumparate actiuni vor fi cele financiare, bancare si petroliere.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri