"In plus, fata de costul resurselor, dobanda la credite include si impactul rezervei minime obligatorii - care de la o banca la alta poate varia intre 1% si 3% -, costul riscului si marja produsului", a mai spus Mititelu, potrivit NewsIn.

Banca Comerciala Romana (BCR) estimeaza ca anul viitor rimul de crestere a creditului nu va cobori sub 15% in termeni reali.

Ca tendinta, clientii se vor putea orienta spre cardurile de credit, care raman mult mai accesibile decat creditul de consum.

De asemenea, impactul noilor norme de creditare a populatiei se va vedea incepand cu datele pentru luna octombrie.

Dobanzile la creditele ipotecare in euro

Mititelu spera ca, in urma negocierilor cu banca centrala din luna ianuarie 2009, normele pentru creditele ipotecare sa fie mai relaxate.

In ceea ce priveste scaderea valorii terenurilor, aceasta reprezinta o revenire la normalitate, considera directorul din BCR.

"Este normal sa luam in calcul valoarea agricola a garantiilor, nu pe cea imobiliara, insa toata lumea era obisnuita sa priveasca lucruruile in perspectiva, luand in considerare ceea ce s-ar fi putut construi in zona", a mai spus Mititelu.

In privinta refinantarii creditelor, reprezentantul BCR a mai spus ca aceasta va ramane disponibila pentru un segment foarte restrans de clienti, cu venituri mari.

"Pentru un credit in valuta luat la o dobanda initiala de 4,5% pe an, un client care vrea sa refinanteze acum are nevoie de un venit cu 40% mai mare", a explicat Mititelu.