OTP Bank Romania vrea ca in 2009 sa isi sporeasca activele cu 20% fata de finalul acestui an si sa obtina un profit echivalent cu cel din 2008, insa rezultatele pe creditare din acest an vor fi sub estimari, a declarat presedintele bancii, Laszlo Diosi.
"Nu stim inca la ce sa ne asteptam in 2009, tocmai de aceea am facut si mai multe scenarii, insa chiar si in cazul pesimist banca ar obtine in continuare profit. Activele vor creste anul viitor cu 20%, conform estimarilor noastre", a spus Diosi, citat de NewsIn.

La finalul celui de-al treilea trimestru din 2008 activele totale ale OTP Bank Romania ajunsesera la 358,7 miliarde forinti (1,48 miliarde euro) in crestere cu 43,4% fata de finalul lui 2007, cand banca gestiona active de 250,2 miliarde forinti.

Diosi a precizat ca OTP Bank Romania vrea sa isi sporeasca volumul creditelor cu 20% anul viitor, in conditiile in care, "pana in prezent, au inregistrat o crestere de 60%, insa va depinde de volumul depozitelor si de fondurile internationale".

Totodata, Diosi a mentionat ca nici in scenariul pesimist, OTP Bank nu ia in calcul pentru 2009 deprecierea monedei nationale peste 4 lei/euro.

"Nu cred ca va ajunge pana acolo, situatie care, de altfel, ar putea face bine economiei romanesti, incurajand exporturile. Cursul s-ar putea situa in intervalul 3,60 - 3,90 lei/euro", a mai spus presedintele bancii, precizand, de asemenea, ca ia in calcul o crestere economica de 3% pentru anul urmator.

Totodata, subsidiara din Romania a OTP Bank vrea sa isi reduca in 2009 raportul credite/depozite la 180%, de la 230% in prezent, a mai precizat presedintele bancii.

In 2008, OTP Bank isi va atinge estimarile de profit si numar de clienti


In ceea ce priveste tintele bancii pentru finalul acestui an, Diosi a mentionat ca OTP Bank Romania va ajunge la un profit conform estimarilor si isi va atinge tinta privind numarul clientilor. El nu a mentionat insa cifrele privind estimarile pe 2008.

Pe de alta parte, OTP Bank si-a redus tinta privind cota de piata dupa active, dupa scaderea cu 0,2 puncte procentuale, pana la 1,3%, de la finalul trimestrului al treilea.

De asemenea, Diosi a precizat ca "banca nu isi va atinge in proportie de 100% tinta privind volumul creditelor".

Cu toate acestea, el sustine ca nu a observat, in cazul OTP Bank Romania, cresterea nivelului creditelor neperformante, dupa ce conditiile din piata s-au inrautatit, in conditiile in care ponderea creditelor neperformante scazuse usor la sfarsitul lunii septembrie, la 4,9%, fata de un procent de 5,1% pe care banca il inregistrase la finalul aceleiasi luni din 2007.

"In Romania nu cred ca vor fi executari silite, pentru ca, spre deosebire de Statele Unite ale Americii (SUA), romanii nu au cumparat acele apartamente ca sa le inchirieze sau drept case de vacanta, ci majoritatea sunt chiar locuinta proprietarului. In SUA, ultimele cifre arata peste 2 milioane de executari silite, in conditiile in care cifra obisnuita se situeaza intre 10.000 si 50.000 de executari. Romanii vor face cumva rost de banii respectivi", a spus Diosi

In acest sens, presedintele OTP Bank sustine ca noul guvern "are o responsabilitate imensa, pentru ca primul efect al unor executari silite ar fi, in cazul Romaniei, o criza sociala, spre deosebire de SUA".

Banca isi reduce finantarile in sectorul imobiliar, concentrandu-se pe cele deja acordate

Pe de alta parte, Diosi a mai spus ca OTP Bank Romania va finanta, in continuare, pana la 50% din valoarea proiectelor, "pentru ca, oricum, preturile in sectorul imobiliar au scazut foarte mult in ultima perioada".

El a adaugat ca, in prezent, segmentul de finantari ale proiectelor imobiliare reprezinta cel mult 10% din portofoliul de credite al bancii.

Cu toate acestea, OTP Bank se va concentra anul viitor asupra finantarilor deja acordate, "deoarece, pentru a finanta astfel de proiecte, trebuie mai intai sa existe cerere in piata".

"Am putea finanta si daca piata nu isi revine, daca sunt intr-adevar proiecte viabile si daca au clienti", a mai spus Diosi.

OTP Bank crediteaza in continuare in franci elvetieni

Totodata, Diosi a mentionat ca OTP Bank Romania va pastra, in continuare, creditele in franci elvetieni in portofoliu, in ciuda scumpirii acestora.

"Am pastrat in portfoliu imprumuturile in franci elvetieni, dar momentan, creditele in euro sunt mai ieftine, cu toate ca banca centrala a Elvetiei a redus rata dobanzii, pentru ca pietele financiare nu iti permit sa cumperi franci elvetieni", a mai spus Diosi.

El a precizat ca, in cazul inrautatirii conditiilor din piata, OTP Bank Romania ar fi dispusa sa renegocieze unele contracte de credit sau sa prelungeasca scadenta respectivelor imprumuturi, cu aproximativ 10 ani, in conditiile in care, in prezent, media scadentelor la creditele acordate de banca este de 15-20 de ani.

In ceea ce priveste gradul maxim de indatorare, presedintele bancii sustine ca noul regulament de creditare nu a redus nivelul de 60% aplicat pana in prezent de OTP Bank.

Pe de alta parte, Diosi a mentionat ca, in perioda septembrie-octombrie, "cand a fost acea mica panica, multi oameni si-au retras banii din banci".

"Am avut mici probleme, am pierdut in principal unele depozite in euro de la unitatile mici. Incepand cu sfarsitul lunii noiembrie, insa, nivelul depozitelor a inceput sa creasca", a mai spus presedintele bancii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri