Dupa o intrerupere de o luna, Ministerul Finantelor a revenit joia trecuta cu noi emisiuni de obligatiuni de stat, la nivelul intregii luni dorindu-se plasarea de bonuri in valoare
de 1.700 miliarde de lei.

Interesul bancilor a fost imens, ele prezentand oferte de cumparare in valoare totala de peste 13.000 miliarde de lei pentru un volum al emisiunilor, cu scadenta la doi si cinci ani, de numai 1.000 miliarde de lei. Acesta este un semn ca lichiditatea pietei este deosebit de mare, dupa ce BNR a rarit zilele in care atrage depozite cu scadenta la una sau trei luni. Saptamana trecuta am asistat la o premiera mult asteptata, fiind lansata prima emisiune de obligatiuni cu scadenta la cinci ani si dobanda fixa in lei, dupa ce anul trecut Finantele au oferit pietei doar obligatiuni pe cinci ani cu dobanda indexabila cu rata inflatiei. Dobanda acestor obligatiuni a fost stabilita la 7,90%, dupa ce la ultima emisiune, din decembrie, de obligatiuni pe cinci ani cu dobanda indexabila, marja peste rata inflatie a fost de 4%, cu 0,48 puncte procentuale mai jos fata de emisiunea din octombrie.
Valoarea emisiunii a fost de 400 miliarde de lei, iar ofertele de cumparare s-au ridicat la 5.487 miliarde de lei, Finantele atragand doar 400 miliarde de lei.

Aceeasi inghesuiala s-a intalnit si la emisiunea cu scadenta la doi ani, care a avut o valoare de 600 miliarde de lei, iar ofertele de cumparare au fost de peste 7.519 miliarde de lei. La ultima licitatie din 2004 dobanda a scazut la 11,49% pentru ca joia trecuta ea sa scada la 8,90%, Finantele atragand doar 600 miliarde de lei, in intregime de la banci. Programul licitatiilor de obligatiuni de stat pe luna februarie mai include o emisiune pe trei ani, in valoare de 600 miliarde de lei, unde ultima dobanda din 2004 a fost de 10,9%, si o alta de titluri pe cinci ani, cu dobanda indexabila la rata inflatiei, in valoare de 100 miliarde de lei. Reamintim ca in ianuarie a fost anuntata suspendarea temporara a emisiunilor de certificate de trezorerie pentru populatie, detinatorii acestora avand optiunea sa le rascumpere sau sa le transforme in depozite la termen.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri