Leul s-ar putea deprecia pana la un nivel maxim de 4,70 lei/euro in trimestrul al treilea al acestui an, pe seama adancirii recesiunii din economiile dezvoltate si a interventiei limitate a BNR din cauza cheltuielilor mari cu franarea deprecierii, potrivit estimarilor analistilor ING Bank.
"Realizand ca limitarea deprecierii leului este prea costisitoare in ce priveste cresterea economica, BNR ii permite monedei nationale sa se deprecieze, tintind o depreciere competitiva in vederea temperarii deficitului de cont curent. Astfel, ne-am modificat previziunile privind varful cursului valutar, care estimam ca va ajunge la 4,70 lei/euro in trimestrul al treilea, cu posibilitatea de a depasi chiar si acest nivel", se arata in raportul intocmit de economistul senior al ING Bank Romania, Nicolae Chidesciuc.

Analistii ING estimau anterior un nivel maxim de 4,20 lei/euro pentru acest an, potrivit NewsIn.

Adancirea recesiunii din economiile dezvoltate, care ar trebui sa puna si mai multa presiune pe valutele tarilor emergente si in special pe leu, si asteptarile negative cu privire la evolutia economiei romanesti - printre care se numara si un deficit bugetar de peste 5% in 2008 ce nu va putea fi corectat in 2009 - ar trebui sa contribuie, de asemenea, la deprecierea monedei nationale in acest an.

De asemenea, schimbarea politicii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) cu privire la "apararea" monedei nationale va permite leului sa se deprecieze destul de mult. Banca centrala ar putea fi nevoita sa asiste la ieftinirea pronuntata a leului in acest an, pentru ca incearca sa tempereze adancirea deficitului de cont curent, in conditiile in care cresterea economiei este tot mai amenintata.

In plus, daca BNR ar interveni in mod constant sa sustina leul, ar angrena si cresterea excesiva a dobanzilor de pe piata interbancara, situatie care ar afecta grav economia romaneasca.

Un ajutor din partea FMI sau UE ar ajuta leul doar temporar

Dat fiind ca e foarte probabil ca cererea de lichiditate venita din partea Ministerului de Finante sa creasca in continuare, un eventual ajutor din partea Fondului Monetar International (FMI) sau al Uniunii Europene (UE) nu ar putea decat sa limiteze deprecierea leului, se mai arata in raportul ING Bank Romania.

"Cursul ar putea inregistra o corectie semnificativa daca s-ar anunta un ajutor din partea FMI sau UE, in conditiile in care FMI va derula o misiune in Romania la sfarsitul acestei luni si ar putea discuta despre asistenta financiara. daca luam drept exemplu evolutia forintului unguresc, e de asteptat ca o astfel de veste sa aprecieze temporar leul. Ne asteptam ca leul sa isi continue deprecierea si ne asteptam sa incheie primul trimestru la 4,50 lei/euro", se mai arata in raportul ING.

Din cauza deprecierii considerabile a leului, care afecteaza si puterea de cumparare a salariilor, e de asteptat ca volumul creditelor neperformante sa creasca spectaculos in urmatoarele 3-6 luni, dat fiind ca peste jumatate din imprumuturile luate de populatie sunt in valuta.

Afacerile orientate spre consum ar putea fi si mai afectate, iar in viitor e posibil ca si bancile sa se confrunte cu probleme din cauza deprecierii excesive a leului, se mai arata in raportul ING.

Posibilitatea aprecierii leului depinde mai mult de evolutia pietelor valutare internationale, miscare plauzibila dupa deprecierile sustinute inregistrate de valutele tarilor emergente, iar interventiile bancilor centrale ar putea accentua aceste miscari de apreciere in fata monedelor forte.

ING Bank anticipeaza un curs mediu de 4,43 lei/euro in 2009, ce ar putea scadea la 4,40 lei/euro pana la finalul anului, iar pentru anul viitor vede un curs mediu de 3,95 lei/euro, care ar putea ajunge la 4 lei/euro pana la sfarsitul lui 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri