OTP Bank Romania vrea sa aloce 60 - 70% din creditele nou-acordate in 2009 firmelor mici si mijlocii si asteapta reinnoirea unei linii de finantare de 10 milioane de euro de la BERD, destinata IMM-urilor.
"In 2009, vrem sa acordam 60 - 70% din credite IMM-urilor, in conditiile in care pe segmentul pentru persoanele fizice aplicatiile au scazut foarte mult si estimam ca pana la deblocarea pe retail vor mai trece cateva luni. Oamenii sunt, in prezent, in asteptare, nu-si doresc un credit in conditiile actuale", a declarat directorul de vanzari al OTP Bank Romania, Gabriel Cretu, citat de NewsIn.

El a adaugat ca, in ultimul trimestru, banca a acordat finantari in valoare totala de 70 - 80 milioane de euro IMM-urilor.

"Depinde si ce intelegi prin IMM. Pana anul trecut, noi consideram IMM o firma cu o cifra de afaceri de maximum 2 milioane de euro si expunere de cel mult 200 - 300.000 de euro. La 5 milioane de euro nu l-as mai considera IMM", a completat Cretu.

Presedintele OTP Bank Romania, Laszlo Diosi, a declarat ca banca se va concentra, in continuare, pe finantarea IMM-urilor, pentru care a folosit deja o linie de finantare de 10 milioane euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). De asemenea, banca se afla, in prezent, in negocieri cu BERD pentru acordarea de noi fonduri destinate IMM-urilor.

"Din pacate, segmentul firmelor mici si mijlocii se afla sub presiune. Nu stiu cate IMM-uri au o rata de profit care sa le permita sa plateasca un credit cu dobanda de 25%", a mai spus Diosi.

"Cu BERD avem un parteneriat, care presupune nu doar acordarea de finantare, ci si asistenta si consultanta pentru finantarea IMM-urilor. Am avut si programe de training efectuate cu BERD pentru forta noastra de vanzare", a completat Cretu.

El considera ca, in perioada urmatoare, IMM-urile au mai multa nevoie de consultanta decat de finantare, dar estimeaza ca banca va acorda, in 2009, cel putin acelasi volum de credite pentru firmele mici si mijlocii ca anul trecut.

"Toata lumea vorbeste de finantare, dar cred ca in perioada aceasta, IMM-urile au mai multa nevoie de consultanta decat de finantare. Avem clienti carora le-am explicat ca un credit poate sa le faca mai mult rau decat bine daca nu si-a permit si nu este structurat corespunzator", a completat directorul de vanzari al OTP Bank.

Un alt segment strategic pentru banca il constituie canalele alternative, precum serviciile bancare prin internet.
"Am stabilit un nou record, 70% din tranzactiile bancare in lei ale clientilor OTP Bank s-au desfasurat prin serviciul de internet banking. La valuta, ne apropiem de 50%. Avem clienti care si-au mutat contul la OTP Bank special pentru alerta SMS pe care o primesc pentru orice utilizare a cardului sau modificare in contul lor", a declarat directorul departamentului pentru canalele electronice de distributie, Silviu Florea.

El a completat ca, in prezent, serviciul de internet banking al bancii, OTPdirekt, este utilizat de catre 14.500 de clienti, raportat la un numar de carduri ale OTP Bank Romania de 120.000.

"Dintre utilizatorii OTPdirekt, 42% sunt persoane juridice, iar restul de 58% sunt persoane fizice. Pentru persoanele juridice avem si servicii mai complexe, precum dubla semnatura, utilizata de catre 30% din clientii companii", a adaugat Florea.

Gabriel Cretu a explicat ca OTP Bank isi va limita extinderea retelei de unitati in acest an la maximum 5 noi sucursale sau agentii, dar banca va transforma in unitati bancare standard 15 centre de tip bankpoint, care erau, anterior, specializate pe acordarea de credite.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri