Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a afirmat ca declaratiile de ieri ale guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, semnaleaza posibilitatea unor noi atacuri speculative asupra leului.
"Sunt semne cu privire la posibile noi atacuri concertate asupra leului, insa BNR este pregatita sa faca fata acestora", a spus Ghetea (foto).

Guvernatorul BNR a declarat, intr-o miscare concertata cu sefii bancilor centrale din Ungaria, Cehia si Polonia, ca nivelul actual al cursului de schimb este sustenabil, ca BNR este pregatita sa actioneze pentru a preveni miscarile destabilizatoare ale cursului si ca nu exclude revenirea pe apreciere a leului.

"O anumita ajustare a valutelor din regiune este intr-adevar necesara, dar deprecierea excesiva a monedelor locale poate crea miscari destabilizatoare in economie si trebuie evitata", a spus Isarescu, potrivit NewsIn.

Isarescu: Nu excludem revenirea pe apreciere a leului


Ghetea a mentionat ca in prezent nu este cazul ca ARB sa solicite reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) ale bancilor pentru lei si valuta, deoarece aceasta ar crea o noua oportunitate "ca o parte din lichiditatile bancilor din Romania sa plece din tara la bancile-mama".

"Acesta a fost si raspunsul pe care l-am primit de la BNR cand am solicitat acest lucru", a spus Ghetea.

In prezent, BNR impune bancilor comerciale rezerve minime obligatorii de 40% din pasivele in valuta si de 18% din cele in lei.

Mugur Isarescu a acuzat, in toamna anului trecut, un grup de banci care dau cotatii pentru calcularea ROBOR ca au promovat ideea unei crize de lichiditate pe piata bancara prin declaratiile facute, incercand, de fapt, sa acopere pierderile inregistrate in urma "atacului esuat asupra leului".

In aceeasi perioada, Banca Nationala a Romaniei a chemat la discutii conducatorii a sapte banci, de la care a cerut explicatii cu privire la nivelul excesiv de ridicat al dobanzilor interbancare din ultimele zile si le-a "solicitat imperativ" sa reintre in normalitate.

In acelasi timp, "au fost invitati la discutii conducatorul si trezorierul unei alte banci, pentru clarificari privind operatiunile de clearing pe care aceasta le-a efectuat cu institutii financiare nerezidente, precum si referitor la pozitiile ramase deschise in cadrul operatiunilor realizate pe piata interbancara.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri