Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile Bancii Comerciale Romane si ale bancii-mama, Erste Bank, ca urmare a importantei pentru sistemul austriac a grupului bancar Erste, potrivit unui comunicat al agentiei de rating, citat de NewsIn.
Astfel, agentia de evaluare financiara a confrimat ratingul 'A' pentru credite pe termen lung al grupului austriac Erste Bank si ratingul 'A-1' pentru credite pe termen scurt, cu perspectiva 'negativa'.

Standard & Poor's a confirmat, de asemenea, ratingul 'BB+' al Bancii Comerciale Romane si calificativul 'A' al subsidiarei din Cehia a Erste Bank, Ceska Sporitelna si al bancii slovace Slovenska Sporitelna, in pofida presiunilor asupra profilurilor individuale de creditare ale acestor banci.

"Confirmarea ratingului reflecta parerea analistilor de la S&P ca Erste Bank are o foarte mare importanta pentru sistemul financiar austriac, ca si finantarea si sprijinul pe care guvernul austriac le va acorda grupului bancar", a declarat analistul Markus Schmaus de la Standard & Poor's.

Prin urmare, consideram in prezent ca Erste Bank este o institutie ce are o stransa legatura cu guvernul, potrivit definitiei agentiei privind institutiile ce pot fi afectate de interventiile guvernului in perioade dificile.

Desi consideram ca sprijinul acordat de guvern este temporar, acesta atenueaza perspectivele prudente legate de dezvoltarea viitoare a profilului independent de credit al Erste Bank, in contextul presiunilor care prevedem ca vor fi exercitate asupra castigurilor bancii de majorarea riscurilor de creditare, in special in Europa Centrala si de Est.

Afirmatiile reflecta accentuarea riscurilor macroeconomice pe fondul recesiunii mondiale, ce ar putea afecta profilul fianciar si perspectivele de afaceri ale principalelor operatiuni Erste Bank din Europa Centrala si de Est, precum si din tara de origine. In special, operatiunile majore din Ungaria si Romania ar putea exercita presiuni asupra Erste Bank, in cazul in care mediul operational continua sa se deterioreze

Capitalizarea bancii a fost factorul negativ principal in ceea ce priveste acordarea ratingului in ultimii cativa ani. Dupa o emisiune de capital de 2,7 miliarde euro, din care pana la 1,9 miliarde vor fi subscrise de guvernul austriac, S&P estimeaza ca se va ameliora capitalul de baza al bancii.

"Perspectiva este 'negativa', pentru ca ne asteptam ca Erste Bank sa se confrunte cu un mediu operational dificil pe principalele piete, ceea ce ar putea genera pierderi din creditare, a caror consecinta ar fi deteriorarea profilului financiar, daca recesiunea se dovedeste mai accentuata si mai indelungata decat anticipasem anterior", a adaugat Schmaus.

S&P ar putea, totodata, lua in considerare o coborare a ratingului, mai ales daca analistii agentiei de rating vor considera ca guvernul austriac este mai putin dispus sa ofere sprijin, sau daca pierderile erodeaza capitalul de baza al bancii sau dauneaza modelul de afaceri, fara a sustine asteptarile S&P privitoare la posibilitatile de sprijin viitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri