Desi in ultimii ani piata romaneasca de M&A a inregistrat cresteri importante, excluzand primul trimestru din 2009, tara noastra are doua mari riscuri, care sunt atent analizate de orice potential investitor: riscul politic si cel valutar, a declarat Charles Simpson, Partner la Saffery Champness, in cadrul conferintei M&A Outlook 2009, organizata de Wall-Street si Nexia International.
Un studiu realizat de firma de avocatura Musat si Asociatii arata ca in primul trimestru din 2008, piata romaneasca de fuziuni si achizitii a inregistrat o crestere cu 150%, pana la 3,3 miliarde de dolari, desi in acea perioada piata internationala de M&A scadea cu aproximativ 30 de procente.

Investitiile straine in acea perioada au totalizat 2,8 miliarde de euro, majoritatea tranzactiilor fiind sub 40 milioane euro.

“Desi piata de M&A din Romania a avut o crestere continua in ultimii ani, are cateva riscuri specifice, care sunt analizate atent: Riscul politic, vizibil in lipsa privatizarilor si a unor proiecte importante de infrastructura, si riscul valutar”, a declarat Charles Simpson (foto).

In opinia sa, sectoarele-cheie din Romania sunt imobiliarele, energia, serviciile financiare si bancare, farmaceuticele, industria constructoare de masini, IT si mediul online.

Trenduri in pietele emergente de M&A


Numarul firmelor din Europa de Vest care au cumparat active in statele emergente a scazut cu 37% pe parcursul lui 2008, ajungand ca in trimestrul al doilea al anului trecut cumparatorii din aceasta regiune sa insumeze 47% din deal-uri, conform unui studiu realizat de “Emerging Markets International Acquisition Tracker”.

In opinia lui Simpson, aceasta scadere a tranzactiilor este cauzata de blocarea creditarii si mai putin de scaderea interesului pentru aceste piete.

Tarile emergente care au cele mai mari si mai multe investitii sunt India, cu 38% din tranzactii in ultimii 5 ani, urmata de Rusia cu 11%, Europa de Est - 11% si China cu 10 procente din tranzactii.

Dintre pietele vestice, Statele Unite ale Americii si Marea Britanie sunt cei mai mari investitori in zonele emergente.

Elementele esentiale ale investitiei in pietele emergente

Pietele emergente au anumite riscuri si specificitati care sunt atent urmarite si analizate de orice potential investitor.

Astfel, monitorizarea politica si schimbarile economice, strategiile investitionale, intelegerea profilului de risc a investitiei si domeniului si analiza de tip “due diligence” sunt esentiale in orice decizie investitionala.

“Trebuie stabilite anumite tehnici de intrare in piata, pentru ca miscarile prea rapide pot duce la gasirea oportunitatilor, dar pot creste si riscul. Investitia ponderata poate fi cea mai buna varianta. In plus, este esential pentru investitor sa stie in ce afacere intra si daca merita”, a explicat Charles Simpson.

Urmatoarele 12 luni vor sta sub semnul continuarii recesiunii, presiunii in piata muncii, schimbarile guvernamentale si presiunea pe ratele de schimb valutar, fiind nevoie de mai multe reglementari, in opinia specialistului londonez.

Acesti factori isi vor exercita influenta asupra profitabilitatii companiilor mari si asupra dorintei si abilitatii de a face tranzactii.

Coordonate ale pietei de M&A in SUA si Marea Britanie

In al doilea semestru din 2008, volumul tranzactiilor din Marea Britanie a scazut simtitor. Prabusirea Lehman Brothers a dus la o scadere a activitatii de M&A cu 47% fata de primul trimestru.

Interesant este ca valoarea totala a tranzactiilor a crescut, datorita interventiei guvernului in salvarea bancilor (numai prima injectare de capital in RBS a fost de 15 miliarde de lire sterline), dar excluzand aceste capitaluri, valoarea a scazut simtitor.

In piata de private equity, ultimul trimestru din 2008 a adus o scadere masiva a valori deal-urilor, la cel mai scazut nivel din ultimii 13 ani, mai putin de o cincime din valoarea trimestrului anterior.

In Statele Unite ale Americii, anul 2008 a fost provocator si interesant, blocarea creditarii fiind cea mai mare problema. Valoarea tranzactiilor anuntate in 2008 a scazut cu 37%, pana la 1,080 miliarde de dolari, cu o diminuare a volumului cu 22%, a explicat reprezentantul Nexia.

“Alegerea presedintelui Barack Obama si anuntul privind planul sau de stimulare a economiei a demonstrat pana acum un impact pozitiv, dar cu siguranta proiectele se adreseaza segmentului de private equity, cu investitii in ample proiecte de infrastructura si parteneriate intre sistemul privat si cel public”, a adaugat Simpson.

Un aspect pozitiv al evaluarilor diluate si al cresterii numarului de active neperformante este oportunitatea de a gasi companii pe cash, fiind recomandata orientarea spre sectoare ce ar putea sa devina mai active in piata americana.

Acestea ar fi serviciile financiare, care vor trebui sa se consolideze, energia, unde evaluarile foarte scazute ar putea determina tranzactii, industria auto, in care asistam la multe restructurari, serviciile de sanatate, sectorul IT si retailul.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri