Acordul Romaniei cu FMI prevede intoarcerea cat mai rapida la calendarul initial de contributii virate catre Pilonul II de pensii private obligatorii, dupa "inghetarea" contributiilor la nivelul de 2% in 2009, informeaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.
"Pilonul II al sistemului de pensii va continua sa fie alimentat cu majorari de contributii, asa cum a fost stabilit initial", precizeaza memorandumul privind imprumutul pe care Fondul Monetar International il acorda Romaniei.

De asemenea, partea romana, reprezentata de dl. Ministru al Finantelor Publice Gheorghe Pogea si de dl. Guvernator al BNR Mugur Isarescu, afirma in scrisoarea de intentie care a dus la aprobarea acordului cu FMI: "Vom continua sa alimentam Pilonul II al sistemului de pensii, cu contributii majorate regulat, asa cum a fost stabilit si s-a dorit initial".

Potrivit legii reformei pensiilor, care a instituit Pilonul II de pensii private obligatorii in Romania, nivelul contributiilor virate in administrare privata incepe la 2% in 2008 si creste cu jumatate de procent la fiecare 1 ianuarie, pentru a ajunge la 6% in 2016. Dupa inghetarea contributiilor la 2% in 2009, intoarcerea la calendarul initial de contributii, asa cum prevede acordul cu FMI si asa cum s-a angajat statul roman, inseamna contributii de 3% virate catre Pilonul II la 1 ianuarie 2010, si nu 2,5% la aceeasi data.

Potrivit calculelor APAPR, fiecare an in care nivelul contributiilor ramane sub calendarul de crestere prevazut initial reprezinta pierderi nete de aproape 350 de milioane de lei (circa 83 de milioane de euro) pentru cei peste 4,3 milioane de contributori activi la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

"Prin inghetarea contributiilor la 2% in 2009, statul roman a provocat deja pierderi de aproape 350 de milioane de lei celor 4,3 milioane de contributori din Pilonul II. Fiecare an in care ramanem in urma calendarului initial de contributii inseamna pierderi de inca 350 de milioane de lei pentru participanti. De aceea, este esential ca de la 1 ianuarie 2010 nivelul contributiilor sa revina la 3%, asa cum prevede calendarul initial al reformei si asa cum prevede acordul de aranjament financiar dintre FMI si Romania", a explicat Crinu Andanut, presedintele APAPR.

Pilonul II din Romania are in acest moment cel mai redus nivel al contributiilor din lume, intre sistemele de pensii private similare celui romanesc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri