Dupa cinci ani in care Sicomed Bucuresti s-a aflat in administrarea Venoma Limited, pana la umatatea lunii octombrie compania va trece in portofoliul producatorului ceh de medicamente Zentiva, pentru suma de 102 milioane de dolari.
Actionarul majoritar al Sicomed, Venoma Holding, a semnat contractul de vanzare a pachetului reprezentand 51% din capitalul social al Sicomed catre producatorul ceh de medicamente Zentiva, transferul actiunilor urmand sa aiba loc in jurul datei de 12 octombrie 2005. La pretul negociat, de 102 milioane de dolari, pretul unei actiuni Sicomed este de 0,4797 dolari (1,3593 RON), cu 8% mai mare decat ultima cotatie la BVB. Ca urmare, este de asteptat ca pretul actiunilor producatorului de medicamente la Bursa sa creasca pana la concurenta celui oferit de cehi. In plus, reprezentantii Zentiva au anuntat ca societatea intentioneaza sa lanseze o oferta publica pentru preluarea restului de 49% din actiunile Sicomed, la un pret minim de 0,4797 dolari/actiune.

Randament de 14,5%

Pretul mare oferit de cehi pentru o actiune Sicomed a ridicat si cotatia actiunilor companiei la Bursa. Daca la inceputul lunii septembrie o actiune Sicomed se putea cumpara la aproximativ 0,96-0,99 RON, in momentul parafarii tranzactiei cotatia a crescut la 1,26 RON/actiune.

O crestere semnificativa a cotatiei a fost remarcata in prima zi dupa reluarea trazactionarii, in conditiile in care investitorii au aflat despre semnarea acordului dintre cele doua entitati. Astfel, imediat dupa deschiderea sesiunii, cursul titlurilor Sicomed a crescut cu 15%, limita maxima admisa pentru variatia zilnica a unei actiuni, variatie care s-a mentinut pana la finalul sedintei.

Acces pe alte piete

Preluarea Sicomed de catre Zentiva nu a adus o crestere numai pentru cotatia actiunilor de la BVB. Dupa ce anuntul a fost dat publicitatii, actiunile companiei farmaceutice Zentiva din Cehia au crescut cu 4%, la un nou nivel-record. Valoarea unui titlu Zentiva s-a apreciat pana la 989,5 coroane, capitalizarea ajungnd la 1,58 de miliarde de dolari. Jiri Michail, director general al Zentiva, a declarat ca achizitia Sicomed este in concordanta cu strategia (...) de extindere pe alte piete-cheie din Europa Centrala si de Est. Prezenta puternica de care se bucura Sicomed pe piata romaneasca si in mod special reteaua unica de distributie ne vor permite sa (...) ne construim cat mai rapid o pozitie de top pe piata produselor farmaceutice si de ingrijire din Romania. In urma preluarii Sicomed, vnzarile Zentiva vor consemna o crestere cu aproximativ 15%, iar analistii considera ca societatea va avea acces pe o noua piata cu ritm de dezvoltare ridicat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri