Asociatia Romana a Bancilor (ARB) propune bancii centrale ca data implementarii standardelor internationale de raportare financiara (IFRS) sa fie 1 ianuarie 2012, urmand ca introducerea noilor reguli de provizionare conform IFRS sa se faca de la finalul acestui an.
Bancherii din ARB precizeaza, insa, ca pentru a respecta calendarul propus este nevoie ca metodologia de aplicare contabila si fiscala sa fie aprobata "intr-un termen rezonabil", informeaza NewsIn.

"Comunitarea bancara va solicita Bancii Nationale a Romaniei ca, incepand cu data de 31 decembrie 2009, sa fie introduse noile reguli de provizionare conform IFRS, cu mentiunea ca bancile care nu pot sa aplice acest nou sistem de la aceasta data, o vor putea face incepand cu iunie 2010", se spune in comunicatul ARB.

In legatura cu controversata propunere facuta recent de PSD, de a suspendare plata creditelor la banci pe 12 luni pentru IMM-uri, ARB evita sa se pronunte pro sau contra in mod explicit, insa precizeaza ca actiunea de restructurare a creditelor clientilor trebuie sa se faca in functie de politica de risc a fiecarei banci, de politica de grup in materie si de situatia lichiditatii fiecarei banci in parte, "in cadrul permis de normele interne si de procedurile proprii de creditare".

ARB aminteste ca, inca de la finalul anului trecut, bancile membre ale asociatiei "au inceput sa analizeze situatiile financiare ale clientilor care au intampinat sau intampina greutati financiare, generate de efectele crizei economice si, dupa caz, au luat hotararea de a amana la plata unele datorii sau de a rescadenta, reesalona, refinanta sau restructura integral facilitatile de credit respective", gasind solutii pentru multi clienti, inclusiv din categoria IMM.

In 25 august, Liderul PSD, Mircea Geoana, a prezentat, in urma unei intalniri cu reprezentanti ai BNR, ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri si ai ARB, o serie de propuneri de masuri financiar-bancare, similare celor luate in Italia, pentru suspendarea platii creditelor si aplicarea unor facilitati.

Prima masura invocata de presedintele PSD priveste "suspendarea pentru o perioada de 12 luni a platii imprumutului principal catre banci pentru imprumutul pe termen mediu si lung". A doua se refera la "suspendarea pe o perioada de la 6 pana la 12 luni a imprumutului pentru operatiuni legate de leasing".

El a mai precizat ca propune de asemenea prelungirea duratei maxime de plata a datoriilor restante, din Legea insolventei. "Astazi, in Romania la 90 de zile, conform Legii insolventei, o firma in dificultate este executata de catre stat si evident de catre bancile comerciale. In Italia s-a mers de la 180 la 270 de zile. Propunerea noastra ar fi sa se mearga de la 90 la 180 de zile, termen in care o firma sa nu fie executata de catre stat sau de catre banci, sa fie cu titlu exceptional de 12 luni pana cand vom intra speram intr-o faza de relansare economica", a sustinut liderul PSD.

O alta masura sustinuta de PSD priveste "prelungirea finantarii pe termen scurt, pana la 270 de zile, astfel incat sa poata sa existe capital pentru operatiunile curente ale firmei". '"Eligibili pentru aceasta initiativa sunt IMM-urile, cu mai putin de 250 de salariati, cu o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro anual si active totale de 25 de milioane de euro", a mai spus Geoana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri