Lista neagra a bancilor cuprinde o multime de datorii mai mici de 10 lei noi

Randul romanilor care nu si-au platit ratele la banci este ingrosat, fara justificare in unele cazuri, de persoane care au datorii modice - sub 100.000 de lei (10 RON). Nu conteaza ca deseori nici nu este vina lor ca au ajuns pe lista neagra. Verdictul este acelasi: daca solicita un nou credit la o banca, au sanse maxime sa fie refuzati.
In baza de date a Biroului de Credit figureaza peste 3.200 de persoane cu restante la banci sub 100.000 lei vechi.

Datorii mai mici de un leu

Bancile au gasit de cuviinta sa treaca in baza de date cu datornicii de la Biroul de Credit 234 de persoane care au uitat sa plateasca sume mai mici de un leu nou, adica 10.000 lei vechi. Pana si timpul petrecut de functionar la calculator pentru a transmite datele la Birou costa mai mult.
Cele mai frecvente in randul datoriilor mici sunt restantele intre 6 si 8 lei noi (60.000-80.000 lei vechi), indica statistica Biroului. Suma care este chiar mai mica decat rata la cel mai ieftin fier de calcat.
Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit, considera ca vina este impartita in cazul datornicilor cu sume de nimic. In unele cazuri este si vina bancii, in altele datoria este imputabila exclusiv clientului, explica Epure.

Dispensa de la banci

Pentru a nu-si taia singure craca de sub picioare, excluzand din start restantierii cu sume modice din randul potentialilor clienti, o parte din banci au decis sa nu transmita la Biroul de Credit datele celor care datoreaza sume mai mici de 100.000 lei vechi. Aceasta regula se aplica, de exemplu, la BRD si la Raiffeisen.

Toti restantierii, la BNR

Lucrurile stau insa diferit in ce priveste listele cu restantieri transmise la Centrala Riscurilor Bancare (CRB) - Biroul de Credit al BNR. Aici sunt raportati in mod obligatoriu si cei care datoreaza sume mai mici de 10 lei noi. Din cauza ca, spre deosebire de Biroul de Credit, care este o institutie privata creata de banci, CRB are in spate reguli obligatorii pentru toti, impuse de BNR. Asa se face ca numarul restantierilor cu sume modice din evidenta Centralei este cu mult mai mare decat cel din evidenta Biroului de Credit.

Cum ajungeti restantier

Situatiile in care o persoana ajunge pe nedrept pe lista restantierilor sunt multe. De exemplu, pe lista neagra a bancilor exista persoane care au uitat sa plateasca anumite comisioane de administrare (lunare sau anuale) aferente creditului. Astfel de cazuri sunt frecvente deoarece pe listele cu modul de rambursare a creditului nu sunt trecute aceste comisioane. Alta situatie in care riscati sa deveniti restantier: banca ridica dobanzile, asa cum s-a intamplat in iarna la imprumuturile in valuta si omite sa-si informeze clientii. De asemenea, aceeasi soarta o au si persoanele care platesc in contul ratelor suma pe care si-o amintesc, fara sa aiba in fata scadentarul de la banca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri