Banca Transilvania a fost evaluata la aproximativ 600 milioane de euro dupa intrarea grupului Bank of Cyprus in actionariatul institutiei. Horia Cirorcila, presedintele bancii, considera evaluarea "adecvata" in actualul context dificil din economie, dar sustine ca banca are un potential mult mai mare, care depinde de revenirea economiei romanesti.

"In momentul de fata suntem in media sistemului bancar. Valoarea de 600 de milioane de euro este una adecvata in contextul actual dificil de pe pietele bancare si din economie, insa potentialul Bancii Transilvania este mult mai mare. Insa, pentru a se manifesta acest potential mai ridicat, este nevoie ca economia Romaniei sa isi revina", a declarat, pentru Wall-Street, Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania.

El a explicat ca nu a primit oferte din partea grupului Bank of Cyprus si ca a aflat de tranzactie abia in dupa-amiaza zilei de ieri.

Bank of Cyprus a cumparat un pachet de 102.862.785 actiuni ale Bancii Transilvania, reprezentand 9,7% din capitalul institutiei de credit, pentru care a platit 58 milioane de euro. Conform pretului platit de Bank of Cyprus pentru pachetul de 9,7% din actiuni, Banca Transilvania ajunge sa fie evaluata la 598 milioane de euro. De asemenea, evaluarea realizata in urma aceste tranzactii, de 600 milioane euro (circa 2,6 miliarde lei), este foarte apropiata de valoarea de piata a Bancii Transilvania, de 2,54 miliarde lei, stabilita potrivit cotatiilor de la Bursa de Valori Bucuresti.

"Grupul Bank of Cyprus a considerat ca achizitia acestui pachet de investitii este o oportunitate foarte buna, tinand cont si de ceilalti actionari pe care noi ii avem (n.r. - BERD si IFC). A fost o decizie prin care isi construiesc un portofoliu pe piata locala. Pana acum am demonstrat ca ne putem intelege foarte bine cu actionarii", a explicat Horia Ciorcila.

Presedintele bancii a adaugat ca nu va aparea absolut nicio schimbare in strategia Bancii Transilvania ca urmare a intrarii in actionariat a grupului Bank of Cyprus.

Actionarul principal al Bancii Transilvania este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o detinere de 14,55%. International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, a intrat recent in actionariatul bancii, cu 3,62% din capital, dupa ce a convertit in actiuni obligatiuni in valoare de 20 milioane dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri