Plenul Parlamentului voteaza astazi proiectul de lege privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe 2010, acesta continand un nivel de 2,5% al contributiei care urmeaza sa fie virata catre fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II).
De altfel, nivelul de 2,5% pentru contributia aferenta pilonului II a fost propus si in proiectul de lege inaintat de Guvern. Saptamana trecuta, in comisiile reunite de munca ale celor doua camere parlamentare, fusese votat si adoptat si un amendament al PNL pentru un nivel de 3% al contributiei pentru pilonul II, insa comisiile reunite de buget-finante au respins sambata amendamentul, care ar fi readus pilonul II la calendarul initial de contributii, motivand ca bugetul nu poate permite inca o asemenea crestere de cheltuieli.

Astazi, la ora 16, incepe dezbaterea in plenul Parlamentului, ce va fi urmata de un vot in plen, astazi sau maine.

Primul pas al dezbaterilor in plen va fi luarea inca o data in discutie a amendamentelor respinse, existand astfel sanse, desi reduse, pentru o contributie de 3% pentru pilonul II. Anul trecut, Guvernul a decis, la presiunile sindicalistilor de la Cartel Alfa, sa inghete la 2% contributia aferenta pilonului II, iar Parlamentul nu a reusit sa reverseze masura, care a dus la contributii de 2% si in bugetul final.

Legea 411/2004, privind fondurile de pensii private obligatorii, prevede contributii de 2% in 2008, acestea urmand sa creasca cu cate jumatate de procent in fiecare an, pentru a ajunge la 6% in 2016. Dupa blocarea la 2% a contributiei in 2009, acordurile Romaniei cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana au obligat autoritatile sa creasca nivelul contributiei virate pilonului II pentru 2010, urmand ca, cel mai probabil, revenirea la calendarul initial sa se faca in 2011, cand contributia ar trbui sa fie 3,5%.

„Daca in 2009 nivelul contributiei ar fi fost de 2,5%, asa cum prevede calendarul initial, fondurile de pensii private obligatorii ar fi colectat in 2009 contributii totale 1,6 miliarde de lei, cu 273 de milioane de lei mai mult decat volumul de 1,32 miliarde de lei colectat in realitate. In aceasta situatie, profitul net total generat de sistem pentru participantii sai, in cele 20 de luni de activitate, ar fi fost de circa 268 de milioane de lei, fata de 238 de milioane de lei in realitate”, potrivit raportului de piata pe anul 2009 publicat de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Astfel, cei aproape 5 milioane de participanti au pierdut din decizia autoritatilor de a ingheta contributia pe anul 2009 o suma totala estimata la 303,3 milioane de lei. Mai grav decat atat este faptul ca situatia se va perpetua si in anul 2010, cand nivelul contributiei va fi de doar 2,5% incepand cu luna martie, in loc de 3%, asa cum prevede calendarul initial. „Pierderile estimate pentru participanti in urma contributiei mai mici decat programul initial, la nivelul anului 2010, vor fi cel putin egale cu cele din 2009”, potrivit raportului anual publicat de APAPR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri