3 / 8

Proiectul de buget pe 2010 prevede majorarea contributiei la 2,5%

Totusi, in acest context de turbulente economice si politice, proiectul de buget pe 2010 prevede majorarea contributiei la pensiile private obligatorii (pilonul II) cu 0,5 puncte procentuale, pana la 2,5% din salariul mediu brut al participantilor, dupa cum a declarat vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Ion Giurescu (foto).

"In proiectul de buget e prinsa pentru anul viitor aceasta crestere cu 0,5%. Nu cred ca va mai fi vreo modificare a acestui 0,5%, cresterea pana la 3% este putin probabila (prevazuta pentru 2010 in calendarul initial si ceruta de piata n.r.)", a spus Giurescu.

Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii, a mentionat la randul sau ca "nimeni nu va fi de acord cu o crestere pana la 3%, insa macar sa fie 2,5%". El spera ca recuperarea procentului de 0,5%, cu care trebuia majorata contributia pe pilonul II in acest an, se va face in anii viitori, astfel incat sa se ajunga intr-un timp mai scurt la 6% sau chiar mai mult.

Bugetul pe 2009 a blocat nivelul contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an in luna februarie desi, potrivit legii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii urma sa creasca anual cu 0,5%, pana la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.

La sfarsitul lui septembrie, piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 1,995 miliarde lei (475,4 milioane euro).

Pe langa cresterea contributiei pe pilonul II o alta prioritate se refera la colectare in contextul cresterii numarului de someri si scaderii veniturilor participantilor din sistem.

"Pe termen scurt, atat pentru sistemul public, cat si pentru cel privat, prioritatea absoluta este colectarea. Toate entitatile din pensiile private trebuie sa faca corp comun ca sa obtina cresterea contributiilor. Mediul economic se confrunta in acest moment cu o situatie foarte dificila, ceea ce face ca sansele de a reintra in calendarul initial de crestere a contributiilor, la nivelul de 3%, sa fie extrem de reduse. Este insa absolut necesar sa se realizeze cel putin cresterea la 2,5%, pentru a nu afecta si mai mult sansele generatiilor actuale de a avea o pensie decenta", a subliniat Mihai Seitan.

Un alt proiect de lege aflat pe lista scurta de prioritati a autoritatilor care reglementeaza sistemul de pensii private este legea Fondului de Garantare. Reprezentantii industriei au enuntat necesitatea implementarii cat mai rapide a legii pentru ca acesta ar aduce o nota semnificativa de incredere in sistem.

De asemenea, CSSPP va publica in circa doua saptamani un proiect de norma privind constituirea provizioanelor. „Aceste plase de siguranta sunt necesare. Tehnic, provizioanele sunt mai importante decat Fondul de Garantare, fara a-i nega importanta”, a mai declarat Giurascu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri