Analistii ING se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa reduca dobanda cheie cu 0,75 puncte procentuale, la 6,75%, o astfel de decizie urmand sa se bazeze pe diminuarea riscurilor asociate economiei Romaniei si pe reluarea acordului cu FMI si Comisia Europeana.
"Ne asteptam initial la o reducere de 0,50 puncte procentuale (...), dar acum credem ca BNR ar putea lua miercuri o decizie surprinzatoare, printr-o taiere de 0,75 puncte procentuale. Nu ne asteptam la schimbari in ce priveste rezervele minime obligatorii. O asemenea miscare indrazneata ar avea implicatii pozitive semnificative", subliniaza analistii ING, citati de NewsIn.

Majoritatea economistilor consultati de Reuters si Bloomberg anticipeaza reducerea dobanzii cheie la 7%, de la nivelul actual de 7,5%, stabilit in ianuarie.

Insa analistii ING considera ca "o mutare mai agresiva este indreptatita in acest moment, din mai multe motive", cel mai important fiind acela ca este necesara in situatia economica actuala. "Consiliul de Administratie al BNR ar putea lua o asemenea decizie, deoarece riscurile sunt putine, iar avantajele sunt numeroase", se mai arata in raport.

ING argumenteaza ca o taiere de 0,75 puncte procentuale ar fi vazuta de investitori drept un semnal ca situatia economica a Romaniei se imbunatateste si, in acelasi timp, ar oferi stimulii necesari pentru intrarea economiei pe o tendinta de crestere.

"Ca urmare a dobanzilor ridicate din piata, o reducere cu 0,75 puncte procentuale este necesara pentru scaderea dobanzilor. O taiere de numai 0,50 puncte procentuale ar mentine actualul nivel al dobanzilor sau chiar l-ar creste (...)", subliniaza analistii bancii.

De asemenea, acestia subliniaza ca lucrurile s-au schimbat in 2010 fata de anul trecut, odata cu stabilizarea situatiei politice si finalizarea evaluarilor de catre Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE), in vederea eliberarii urmatoarelor transe din pachetul de asistenta financiara pe doi ani de aproape 20 miliarde euro, angajat de Romania.

Deblocare transelor de la FMI si CE ar putea duce la o noua intarire a leului. "De aceea, banca centrala ar putea incerca sa faca leul mai putin atractiv prin taierea dobanzii cheie peste nivel asteptat de piata", sustin analistii ING.

Acestia sunt de parere ca inclusiv o decizie surprinzatoare a BNR ar putea duce la intarirea monedei nationale in fata euro pe termen mediu, ca urmare a diminuarii riscurilor asociate economiei romanesti. "Nu excludem insa o corectie pe termen scurt", mai precizeaza raportul.

Consiliul de Administratie al BNR are programata miercuri a doua sedinta de politica monetara din acest an. La prima sedinta, de la inceputul lui ianuarie, banca centrala a redus dobanda cheie de la 8% la 7,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri