Banca centrala a pus in circulatie 2,4 miliarde de lei noi in perioada 1 iulie - 31 octombrie 2005, a declarat, ieri, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu. Leii grei reprezentau, la finele lunii trecute, 22% din numerarul aflat in circulatie, care insumeaza 11,5 miliarde lei noi. Raportat la totalul bancnotelor si monedelor aflate in circulatie, 20% din leii noi se afla la populatie, in timp ce bancile comerciale detin numai 2% din acestia.

Pe de alta parte, numarul bancnotelor si monedelor leului greu intrate pe piata se ridica la 300.000 de bucati. Leii noi intrati in circulatie cantaresc 760 de tone. Din acestea, bancnotele reprezinta 120 de tone, iar monedele, 640 de tone. Potrivit unor calcule simple, pe piata au intrat, in medie, 1,14 tone de bancnote pe zi, respectiv aproximativ 6 tone de monede pe zi. Potrivit consilierului guveratorului BNR, cei mai multi lei grei au fost pusi in circulatie prin intermediul ghiseelor bancare.

In ceea ce priveste celalalt canal de distributie a leilor noi - bancomatele -, pana acum numai 500 de ATM-uri elibereaza bancnote noi, adica circa 12% din totalul aparatelor de acest gen instalate de bancile comerciale. Cele mai solicitate cupiuri sunt bancnotele de 10 si de 50 de lei grei. La polul opus se situeaza cupiurile monedele de 1 ban. "Problemele apar din comoditatea in manipulare a banilor. Dificultatile incep din momentul in care bancile si agentii comerciali nu vor sa ridice aceste monede. Ma indoiesc insa ca publicul nu vrea moneda de 1 ban", a afirmat Vasilescu, prezent la seminarul EU-COFILE, organizat de Alpha Bank si BNR.


Rezervele BNR au ajuns la 17 miliarde de euro

Rezerva valutara a BNR a ajuns la 16,69 miliarde de euro la finele lunii octombrie, potrivit unui comunicat al institutiei. Intrarile in urma unor operatiuni cum ar fi cumpararile bancii centrale din piata valutara, privatizari si administrarea rezervei au scazut la 627,9 milioane de euro, comparativ cu 948,8 milioane de euro in septembrie. Iesirile s-au redus, de asemenea, de la 734,1 milioane de euro la 578,3 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri