Concentrarea pe atragerea de depozite si cautarea de noi oportunitati, chiar si in activitatea de creditare, sunt principalele prioritati pentru 2010 de pe lista noului sef al RBS Romania, Johan Gabriels. Bancherul de origine belgiana a explicat, intr-un interviu acordat Wall-Street, care sunt planurile pe care le are, dar si ce l-a determinat sa vina in Romania, in detrimentul unei pozitii la RBS Londra.
Johan Gabriels (foto), 51 de ani, a preluat conducerea RBS Romania in octombrie 2009, dupa ce fostul CEO, Peter Weiss, a plecat pentru a conduce operatiunile RBS din Grecia. Peter Weiss conducea operatiunile RBS din Romania inca din anul 2005.

Wall-Street: Care este strategia pe care o aveti in plan pentru RBS Romania in 2010 in ceea ce priveste creditele si depozitele, dar si solvabilitatea si lichiditatea bancii?

Johan Gabriels: Suntem, in continuare, deschisi pentru business nou, in cautare activa de noi oportunitati si aici includ si activitatea de creditare. Evident, vom continua sa avem o abordare prudenta si selectiva a clientilor si a deal-urilor pe care le incheiem, asa cum am avut in mod traditional.

In perioada urmatoare ne vom concentra pe atragerea de depozite, atat pe segmentul Corporate, cat si pe cel de Retail.

In ceea ce priveste solvabilitatea bancii, dorim sa mentinem toti indicatorii la niveluri peste cele minime impuse de regulamentele BNR si conventia de la Basel. In privinta lichiditatii, avem o pozitie foarte buna datorata bazei foarte solide de depozite, cat despre provizioane, dorim sa le mentinem la un nivel acceptabil.

Wall-Street: Cat de dificil considerati ca o sa fie anul 2010 pentru o banca din Romania, in conditiile in care activitatea de creditare inca nu arata semne reale de revenire?

Johan Gabriels: Anul 2010 va fi, cu siguranta, dificil din cauza faptului ca mediul economic se resimte dupa cele intamplate in 2009, cand intregul sector privat a suferit foarte mult. Avand in vedere, insa, pozitionarea noastra de tip premium pe toate segmentele carora ne adresam, si in special pe cel Corporate, unde avem clienti companii mari, care au sanse reale sa depaseasca cu succes aceasta perioada, credem ca, in ceea ce ne priveste, situatia poate fi complicata, insa nu excesiv de dificila.

Wall-Street: Care sunt oportunitatile pe care le vedeti pentru RBS Romania in urmatorii ani?

Johan Gabriels: Dintre oportunitatile de care incercam sa profitam in urmatoarea perioada se pot aminti: marirea gradului de penetrare pe segmentele traditionale de clienti, participarea in tranzactii cu vizibilitate, cum sunt creditele sindicalizate si cele de tip “club loan”, noi parteneriate in sectorul public, dar si lansari de noi produse si servicii pe partea de Retail.

Wall-Street: Care sunt principalele conditii necesare pentru ca activitatea de creditare sa se poata relua intr-un mod sustenabil?

Johan Gabriels: Reluarea activitatii de creditare, ca si situatia economica in ansamblu, sunt strans legate de contextul economic international. Asa cum Romania nu a ramas in afara valului cand a venit criza economica, la fel o imbunatatire a situatiei pe plan international va aduce cu sine si o revigorare pe plan local.

In plus, ceea ce se poate face pe plan intern este o strategie privind masurile bugetare care sa favorizeze lansarea economica, decizii care sa conduca la restimularea consumului, investitii publice care sa poata reocupa forta de munca disponibilizata in ultima perioada.

Wall-Street: Ce v-a determinat sa veniti la RBS Romania?

Johan Gabriels: Eu intotdeauna mi-am ales slujbele fie in domeniul start up-urilor, fie in contexte foarte dinamice, asa cum este si cel de la RBS Romania. Inainte sa vin aici, aveam posibilitatea sa aleg o pozitie la RBS in Londra, dar mi s-a parut ca ar fi fost ceva static, neinteresant, departe de oameni si de experiente autentice, prin urmare nu indeajuns de provocator pentru mine.

Am experiente diverse, am activat in cadrul mai multor industrii si companii, de la Pepsi si Mars la Capital One si RBS, am lucrat in mai multe tari, si in Franta, si in Belgia, Marea Britanie, Statele Unite, Rusia, deci personal am un apetit pentru diversitate din punct de vedere geografic si cultural.

Wall-Street: Ce va place la Romania?

Johan Gabriels: Tara nu am apucat inca sa o vad foarte mult in aceste cateva luni, dar intentionez sa calatoresc mai mult la un moment dat. Insa, imi plac foarte mult oamenii. Sunt entuziasti, deschisi, ambitiosi, cu un bun nivel de educatie si care stiu sa se distreze.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri