Liberty Capital LLC, fondul de investitii detinut de Dinu Patriciu in Georgia, vrea sa preia banci din state emergente mici care indeplinesc o serie de conditii, intre care nivelul redus al taxelor, a declarat partenerul de afaceri al lui Patriciu, Lado Gurgenidze, citat de Bloomberg.
In septembrie 2009, Liberty a platit 15 milioane dolari pentru pachetul majoritar al Bancii Populare a Georgiei, cel de-al saptelea creditor din fosta republica sovietica. Banca distribuie pensiile publice in Georgia.

"Avem destui bani si pentru alte afaceri de acest gen", a declarat Gurgenidze, fost premier al Georgiei, in cadrul unui interviu. "Suntem inca un fond de investitii tanar si suntem in curs de a aduce pe profit prima investitie, deci ar putea trece ceva timp pana la gasirea unei alte banci", a completat el.

Gurgenidze a exclus preluarea unei alte banci in Georgia. "Detinem deja una, deci este suficient", a asigurat el.

Liberty va investi numai in banci din "pietele emergente mici, cu un nivel scazut al coruptiei, cu taxe reduse si cu economii deschise", a afirmat Gurgenidze, precizand ca patru sau cinci tari din Africa si trei sau patru din Europa de Est indeplinesc aceste cerinte. Fostul premier georgian a spus ca Patriciu detine "peste 50%" din fondul Liberty, fara a da detalii, anunta NewsIn.

In octombrie, Patriciu a declarat ca vrea sa se extinda in sectorul bancar si sa cumpere una-doua banci pe an in tari care incep sa se dezvolte, cu o legislatie liberala, vizand tari din Asia Centrala si de Sud-Est sau din Africa.

"Am in vedere extinderea pe sectorul bancar. Voi mai face si alte achizitii in tari aflate in curs de dezvoltare, care indeplinesc patru criterii: au o legislatie extrem de liberala si deschisa, de preferinta bazata pe common-law anglo-saxon, apoi, sunt in tari care acum incep sa creasca, trebuie totodata sa fie banci universale si care pot sa se muleze pe dezvoltarea specifica a tarii respective", sustinea Patriciu.

El preciza ca sunt 20-25 de tari in lume care indeplinesc aceste criterii, nu insa si Romania. "Am incercat, dar nu se poate, pentru ca Romania are o legislatie bancara incalcita. Nu va pot spune unde anume voi face urmatoarea achizitie, dar este vorba de o banca-doua pe an. Ne uitam in tari din Africa, precum Rwanda, sau din Asia Centrala si de Sud-Est, de exemplu Mongolia. Nu ma intereseaza tarile cu o crestere economica de numai 2-3% pe an", explica Patriciu.

Omul de afaceri a subliniat ca nu se va extinde in alte sectoare si ca va investi numai in acele domenii in care o face deja: media, real-estate, energie, bancar si IT.

Patriciu este considerat cel mai bogat om din Romania, cu o avere evaluata de Forbes la peste 1,8 miliarde dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri