Investitorul care a cumparat unitati de fond la unul din cele patru fonduri mutuale administrate de Certinvest va putea beneficia incepand din luna decembrie de un nou instrument de economisire si creditare.

Acesta va avea caracteristicile de crestere ale unui fond mutual, pentru banii depusi, si pe cele ale unui card de debit cu optiunea descoperit de cont, pentru banii folositi.

Noul card ce va fi emis de Eurom Bank, sub sigla Maestro, ii va da utilizatorului dreptul sa faca cumparaturi sau sa retraga numerar in limita a 70-90% din sumele investite in fondurile Certinvest, spune presedintele Certinvest, Eugen Voicu. Daca clientul nu returneaza creditul, banca poate retrage banii consumati, direct de la Certinvest, in decurs de doi ani.

Marele avantaj al utilizarii facilitatii de credit consta in faptul ca unitatile de fond pot creste mai mult decat dobanda la credit perceputa de Eurom Bank, de 22% pe an.

De exemplu, daca acest card ar fi fost lansat in urma cu un an, avand in vedere ca randamentul (dobanda efectiva) ale unuia din fondurile Certinvest a urcat in ultimele 12 luni pana la 37,5%, scazand dobanda bancii, cel imprumutat ar fi avut in buzunar un plus de circa 15%. Aceasta crestere nu reprezinta o garantie ca fondul respectiv va avea si in anul ce urmeaza aceeasi evolutie, intrucat el e dependent de evolutia pietei, spune Voicu.

Noul card emis de Eurom si Maestro si garantat cu unitatile de fond ale Certinvest va oferi o perioada de gratie de 30 de zile, in care banca nu percepe dobanda daca suma totala cheltuita este returnata. Apoi, utilizatorul cardului poate sa nu achite nimic bancii, pe toata perioada de doi ani a creditului. In aceasta perioada, banca vrea inapoi numai dobanda la sold, ce va fi platita lunar, dar daca in termen de trei luni utilizatorul nu a platit nimic banca va retrage sumele aferente dobanzii direct de la Certinvest. In acest caz, administratorii fondului vor vinde din titlurile utilizatorului de card, in limita sumelor datorate bancii pentru dobanzile la creditul utilizat, si a comisionului perceput de Certinvest, ce oscileaza pentru cele patru fonduri intre 0,16% si 0,5% din suma retrasa.

Grosul creditului, numit si principal, trebuie returnat in doi ani, dar daca se decide returnarea anticipata, banca nu percepe comision.

Eurom Bank are 32 de automate bancare (ATM) si 50 de sucursale de unde pot fi retrasi banii. Oficialii bancii, ce a fost recent achizitionata de Leumi Bank, spun ca gradul de folosire a descoperitului de cont va depinde de fondul de investitii ales de utilizator, intrucat pentru fiecare fond in parte riscul difera.

Creste piata cardurilor cu dubla marca

Cardul Maestro cu dubla-marca nu va fi insa, primul de acest fel de sub umbrela MasterCard in Romania. Odata cu saturarea pietei cardurilor de debit - care este ocupata in proportie de 80% de carduri de salarii - asistam la migrarea bancilor catre carduri de credit. Bancile trebuie sa gaseasca solutii inovative pentru a atrage clienti, dupa model occidental, spune Sergiu Cone, expert in carduri al No-cash. Piata cardurilor cu dubla marca este in crestere. Purtam in prezent foarte multe discutii pe marginea lansarii unor noi astfel de carduri, spune Denisa Mateescu, director regional MasterCard pentru Romania si Bulgaria.

Pana acum am lansat carduri sub maricle BCR/ Altex, Raiffeisen/ connex, Banca Transilvania/ Credisson, Eurom bank/ Samsung, Banca Tiriac/ Metro sau Romexterra/ sindicatul Petrom, a exemplificat Mateescu. In Europa MasterCard are peste 2.500 de astfel de programe, sustine ea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri