Sistemul de pensii private este in stare de urgenta la ora actuala in contextul in care guvernul Romaniei, prin ministerul Finatelor Publice, a anuntat din nou ca va reduce nivelul contributiilor la pilonul II al pensiilor private obligatorii, a declarat Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

"Avem un semnal negativ din partea guvernului Romaniei, care a decis sa afecteze pilonul II prin scaderea contributiilor. Politicienii dau astfel dovada de un total dispret fata de proprietatea privata si baga mana in buzunarul oamenilor. Propunerea se motiveaza prin starea de urgenta, insa in stare de urgenta se afla sistemul de pensii private, iar o asemenea masura nu inseamna nimic altceva decat nationalizarea, falimentarea industriei pensiilor private si afectarea generatiilor viitoare de pensionari, salariatii din prezent", a declarat Crinu Andanut (foto), in cadrul Fiar 2010.

Cea mai mare amenintare a sistemului de pensii private din Romania o reprezinta, la aceasta data, potrivit lui Andanut, factorul politic prin lipsa unei viziuni clare si pe termen lung de care industria de profil are nevoie pentru a se dezvolta.

"Aceasta decizie va afecta viitorii pensionari, salariatii de astazi care sustin bugetul. O astfel de masura reprezinta instigarea unei generatii importiva alteia. Este o rusine nationala sa arunci vrajba intre generatiile care nu au nicio vina pentru ceea ce se intampla astazi in Romania, iar in al doilea rand afecteaza planurile de afaceri ale administratorilor, mai ales a celor din a doua parte a clasamentului care nu-si vor putea sustine activitatea din venituri si vor fi obligati ca mai ceara capital actionarilor, care intr-un astfel de cadru se vor gandi serios daca sa mai investeasca in Romania", explica Andanut.

Pe de alta parte, Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), a anuntat in cadrul Fiar ca Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a dat asigurari in cadrul unei discutii din cadrul diminetii ca nivelul contributiei nu va fi afectat.

"Ministrul Muncii mi-a spus in cadrul unei convorbiri avute in cursul diminetii ca nu a fost luata inca nicio decizie. Comisia, impreuna cu toti cei care au putere de decizie in domeniu vor face toate demersurile necesare pentru a stopa aceasta decizie", a declarat la randul sau presedintele CSSPP, Mircea Oancea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri