Seful CSA spune ca este posibila o scumpire a asigurarilor de credit
Dupa numai un an de viata, deducerea acordata in 2004 pentru asigurarea locuintei devine istorie. Codul Fiscal, valabil anul acesta, a pastrat doar deducerile aferente contributiei la schemele facultative de pensii ocupationale si la asigurarile private de sanatate, in limita a cel mult 200 de euro (echivalentul in lei) de persoana. Acestor forme de asigurare li se adauga politele de credit si cele auto, care garanteaza un flux continuu de clienti.

Nici nu a inceput bine anul ca socotelile firmelor de asigurari au si fost date peste cap. Tonul loviturilor sub centura a fost dat de intrarea pe piata a Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), ca asigurator specializat in polite de accidente de munca si boli profesionale. Intrucit CNPAS se bucura de garantii oferite de stat, asiguratorii au reactionat spunind ca este concurenta neloiala. Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), e de parere ca acest nou jucator afecteaza serios piata privata si sustine ca va solicita modificarea legii privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale astfel incit acestea sa ramina la firmele private.

Eliminarea deducerii, o scapare

Seful CSA intentioneaza sa ceara schimbari in lege si in ceea ce priveste abrogarea deducerii, in limita a 200 de euro (echivalentul in lei), la asigurarile de locuinte: Renuntarea la aceasta facilitate este o scapare. Nu imi explic cum de s-a renuntat la asa ceva, mai cu seama ca era o solutie la posibilitatea reintroducerii obligativitatii asigurarii locuintei. Vom purta discutii cu Ministerul Finantelor in vederea reintroducerii acestei masuri.

Numai 5% din locuinte sint asigurate

Anul trecut, aceasta facilitate oferita prin Codul Fiscal a motivat companiile de asigurari sa reduca masiv tarifele politelor de locuinte, tocmai pentru a atrage un numar cit mai consistent de clienti, mai cu seama ca, potrivit statisticilor, numai 5% din locuintele din Romania sint asigurate. Materialele promotionale care anuntau deducerile respective, si care acum nu mai sint de folos au afectat si ele bugetele firmelor care ofereau astfel de polite. Nu am apucat sa evaluam pierderile cauzate de eliminarea acestor deduceri, sigur ca ele exista. Era insa de asteptat ca, in conditiile reducerii impozitelor, se vor cauta solutii de compensare. Pacat ca acestea s-au gasit intr-un sector care si-asa era destul de jos, ne-a declarat Dan Adamescu, presedintele Astra Asigurari.

Deduceri mai putin birocratice

Initial, noile masuri fiscale prevedeau si eliminarea deducerii privind contributia la asigurarile private de sanatate. Potrivit ordonantei care modifica si completeaza Codul Fiscal valabil in 2005, contributiile la schemele facultative de pensii ocupationale si asigurarile private de sanatate beneficiaza, fiecare in parte, de deducerea a cel mult 200 de euro anual pentru o persoana. Astfel, aceste doua componente vor fi o sursa sigura de clienti, mai cu seama ca, potrivit afirmatiilor lui Nicolae Crisan, incepind de anul acesta, deductibilitatea va fi acordata doar in baza politei, eliminindu-se pogonul de acte cerut pina acum de Fisc. Cu toate acestea, soarta asigurarilor de sanatate este la fel de incerta ca si la inceputul anului 2004. Desi au aparut societati specializate in vinzarea politelor de sanatate, normele de aplicare a legii intirzie sa apara. Normele sint inca in faza de proiect si speram ca ministerul de resort sa le finalizeze cit mai repede, a precizat Crisan.

Asigurarile de credit s-ar putea scumpi

Statisticile arata insa ca piata asigurarilor poate miza serios pe doua sectoare care furnizeaza in permanenta clienti noi: asigurarile auto si de credit. Chiar daca apetitul romanilor in ce priveste creditul bancar este departe de a se fi temperat, asiguratorii nu se pot avinta prea mult pe segmentul politelor de risc financiar. Si asta deoarece CSA a impus reguli stricte la aceasta forma de asigurare, tocmai pentru a limita gradul de expunere a firmelor de profil. Am ingradit piata riscurilor financiare la solicitarea Bancii Mondiale. In lipsa Biroului de credit, acest sector de asigurare era asemenea unei tombole. In plus, rata daunalitatii nu este deloc de neglijat. Un studiu realizat de comisie arata ca, in septembrie 2004, rata daunei la riscurile de credit ajunsese la 40%-45%, de la 25%. Astfel, pe viitor se impun fie o serie de restrictii, fie majorarea primelor la asigurarile de credit. Pe piata internationala, aceasta cota de prima reprezinta 6%-8% din valoarea creditului. La noi, ea se situeaza intre 1% si 3%, a explicat presedintele CSA.

Asigurarile auto, robinet de bani

Si in 2005 piata asigurarilor va ramine dependenta de incasarile din asigurarile auto. Tinind cont de faptul ca parcul auto national inregistreaza de citiva ani tendinte de crestere si innoire, este de asteptat ca peste jumatate din cifra de afaceri a companiilor de pe piata sa provina din acest tip de asigurari, este de parere Cristian Constantinescu, seful Allianz-Tiriac. La rindul sau, Nicolae Crisan sustine ca piata auto, care reprezinta circa 60% din portofoliul asigurarilor generale, este aproape de saturatie si are toate sansele sa mai scada ca pondere.

Anul acesta, piata va ajunge la un miliard de euro

Presedintele institutiei care supravegheaza piata asigurarilor este optimist si spune ca, la finalul acestui an, industria de profil va atinge mult rivnitul miliard de euro: In 2004, piata asigurarilor a insumat 800 de milioane de euro. Cred intr-o crestere de circa 20%-25%, generata mai cu seama de dezvoltarea asigurarilor de sanatate si a celor de riscuri financiare, astfel incit 2005 sa traga linie peste o piata de aproximativ un miliard de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri