Banca Comerciala Romana (BCR) va face primul pas, deloc timid, catre piata bursiera exact la jumatatea lunii decembrie 2005, cand sunt asteptate ofertele imbunatatite ale celor doi potentiali cumparatori aflati in negocieri cu statul roman pentru privatizare. Societatea de Administrare a Investitiilor - SAI BCR Asset Management lanseaza fondul mutual BCR Expert, sumele atrase urmand sa fie plasate, aproape integral, in titluri cotate pe piata de capital, a declarat Doru Tiberiu, directorul general al SAI BCR Asset Management, citat de agentia Mediafax.

Surse bancare au confirmat ca pe 15 decembrie 2005 se lanseaza cel de-al treilea fond mutual din Grupul financiar BCR, obiectivele vizate fiind ca BCR Expert sa atraga peste 800 de investitori in primul an de la lansare, atingand o crestere a activului net cu 150%. Unitatea de fond la BCR Expert va avea valoarea de 100 lei noi. Ultimele declaratii ale premierului Calin Popescu Tariceanu, legate de privatizarea BCR, au determinat actorii pietei de capital romanesti sa se gandeasca serios la o posibila listare a actiunilor BCR, inainte sau dupa privatizare, la Bursa de Valori Bucuresti.

Mai mult, o data cu lansarea Fondului Proprietatea, Guvernul a anuntat ca in capitalul acestui fond destinat despagubirii fostilor proprietari va intra si un pachet de 4% din actiunile BCR - fie direct, fie prin suma ce se va incasa de statul roman din privatizarea bancii.

Aceasta nou miscare a BCR pe piata de capital - chiar daca nu este cea asteptata de brokeri - este perceputa ca un semnal pozitiv pentru Bursa de Valori Bucuresti. Salutam aparitia unui nou fond al BCR pe piata de capital, astfel de investitii sunt de dorit in Romania, iar lansarea noului BCR Expert demonstreaza ca BCR are incredere mare in potentialul de crestere al pietei bursiere romanesti si, implicit, in fondurile de capital, ne-a declarat Mihai Piscan, director general adjunct al SSIF Intercapital Invest. In opinia acestuia, decizia BCR are la baza scaderea drastica din ultimele luni a dobanzilor bancare, la valori real negative, deci sub rata inflatiei, alternativa fiind plasamentele pe piata de capital, inclusiv in actiuni la Bursa de Valori Bucuresti. Astfel de fonduri, cum va fi BCR Expert, vor deveni unul dintre cele mai populare metode de investitii in Bursa, daca judecam dupa modelul din SUA, unde sunt, in acest moment, 10.000 de fonduri mutuale de investitii active, ne-a explicat directorul general adjunct al SSIF Intercapital Invest.

Avantajele intrarii BCR Expert in acest moment pe piata de capital sunt urmatoarele: Va aduce beneficii pentru piata de capital, ca platforma de investitii, va aduce beneficii pe piata fondurilor mutuale, conducerea BCR demonstrand astfel ca are incredere in aceste instrumente si, oricum, fiind cazul sa scapam de tara Fondului National de Investitii (FNI) si, in al treilea rand, va fi bine pentru populatie, prin posibilitatea de noi plasamente, considera Mihai Piscan.

SAI BCR Asset Management administreaza in acest moment doua fonduri de investitii pe piata de capital romaneasca, respectiv BCR Dinamic si BCR Clasic. BCR Clasic este un fond monetar exclusiv monetar, care realizeaza plasamente doar in titluri de stat, garantate, cu risc zero. BCR Dinamic, cel mai eficient fond de pe piata romaneasca, potrivit declaratiei conducerii BCR, realizeaza un fond mixt, cu plasamente atat monetar, in principal titluri de stat, cat si investitii in actiuni listate pe piata bursiera din Romania.

Pana acum in administrarea SAI BCR Asset Management, BCR Dinamic a obtinut o crestere a valorii unitatii de fond de 3,27% in luna noiembrie, de 29,03% de la inceputul anului 2005 si de 36,8% in ultimul an, potrivit datelor comunicate de BCR la jumatatea lunii noiembrie. Volumul de active al BCR Dinamic a crescut, in 2005, de peste 3,5 ori, iar numarul investitorilor - cu peste 67%. Cel de-al doilea fond, BCR Clasic, a obtinut o crestere a valorii unitatii de fond de 1,46% in noiembrie, de 9,3% de la inceputul acestui an si de 11,9% in ultimele 12 luni.

Volumul de active a crescut in acest interval cu circa 40%. Fondul este preferat de investitorii cu aversiune la risc, dar mai ales de agentii economici care isi investesc pe durate variabile disponibilitatile banesti, sustin surse din cadrul SAI BCR Asset management. Intrarile nete de capital in fondurile din Romania au fost de 12,5 milioane de unitati in primele sapte luni din 2005, in mare parte pe seama fondurilor administrate de BCR Asset Management, care a raportat intrari nete de 12 milioane de unitati. De un real succes se bucura si administrarea de conturi individuale, noi reusind in acest an dublarea numarului de clienti, sustin reprezentantii SAI BCR Asset Management.

De notat ca in Anglia, tara membra a Uniunii Europene, care nu a aderat insa la zona euro, circa 8-10% din investitiile la Bursa londoneza de valori sunt realizate direct de persoane fizice, ceea ce inseamna ca 90-92% din plasamente se realizeaza in acest moment prin intermediul fondurilor mutuale prezente la London Stock Exchange (LSE).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri