Adunarea Generala comuna a Actionarilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Rasdaq a aprobat arhitectura Depozitarului Central, noua institutie prin intermediul careia se vor compensa si deconta toate tranzactiile incheiate la Bursa
"Bursa de Valori va trebui sa fie intr-o alianta foarte puternica cu Depozitarul Central, urmand sa detina 51% din actiunile acestuia, astfel incat sa se conserve cel putin toate avantajele pe care mecanismele de depozitare, compensare si decontare le-au demonstrat pana in prezent", a declarat, ieri, pentru "Averea", Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

Potrivit acestuia, infiintarea noii institutii de depozitare se va face in colaborare cu Regisco pentru ca BVB va trebui sa dobandeasca proprietatea asupra celor 51% din actiuni si, in aceasta arhitectura, sa se regaseasca si actuala Societate Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare (SNCDD). Practic, Depozitarul Central se va constitui in doua faze: in prima va trebui sa ajunga la un capital social de 3 milioane euro, BVB urmand sa contribuie cu aport atat in natura, cat si in numerare; cea de-a doua faza - capitalul social va creste la 5 milioane euro, in interval de doi ani de la infiintare.

"In acel moment vor fi invitati sa participe toti actionarii eligibili care tranzactioneaza la Bursa, inclusiv societatile de investitii financiare SSIF", ne-a declarat Stere Farmache. Fuziunea dintre BVB si Rasdaq va duce la reducerea costurilor de tranzactionare, acesta fiind unul dintre avantajele principale ale deciziei de consolidare a pietei bursiere romanesti, alaturi de unificarea standardelor si eliminarea unor proceduri inutile.

Ca efect al fuziunii, societatile care vor fi retinute pentru tranzactionare pe piata reglementata a Bursei vor fi selectate dupa criterii legate de lichiditate, capitalizare si performante economice. "Acestea vor trebui sa adere la regulile de raportare si transparenta ce tin de legislatia europeana si pot sa spun ca si societatile care sunt cotate acum la BVB vor fi vizate pentru a vedea daca indeplinesc sau nu aceste criterii", ne-a explicat Septimiu Stoica, membru in conducerea BVB. In ceea ce priveste societatile listate la Rasdaq, va exista o perioada de un an in care acesti emitenti vor putea solicita ramanerea pe piata bursiera reglementata. "Pentru BVB, trecerea acestor societati la cota nu este automata, va trebui sa ne realizam propriile norme si regulamente de tranzactionare, ce vor constitui baza pentru cererea aprobarii de la Comisia Nationala a Valorilor Mobilaire - CNVM", explica Septimiu Stoica.

In acest moment, 90% dintre tranzactiile de la Rasdaq se realizeaza folosind platforma de tranzactionare a BVB, denumita Arena. "La momentul finalizarii fuziunii - dupa cele doua faze necesare de avizare a fuziunii de catre CNVM si inregistrarea BVB la Registrul Comertului - vom avea o singura bursa ce va trebui sa restructureze toate societatile - si cele existente in acest moment care se tranzactioneaza si cele listate pe Rasdaq, bariera de restructurare fiind conform prevederilor legale", ne-a explicat Stere Farmache. "Reducerea societatilor listate la BVB se va face inevitabil, SSIF-urile si investitorii vor opera in legatura cu o singura institutie pentru toate operatiunile de bursa efectuate, iar concetrarea afacerii va conduce la costuri ce pot fi reduse. Sunt necesare si investitii intr-o bursa ca BVB aflata in faza de plina dezvoltare", ne-a mai spus Farmache.

"Societatile care nu se mai califica pe piata reglementata vor putea fi tranzactionate in acest sistem alternativ. In final credem ca vor fi 150 de societati listate pe piata reglementata si restul, care nu se califica in primul segment, se vor tranzactiona in sistemul alternativ", ne-a mai spus Septimiu Stoica. Diferenta dintre cele doua sectoare de piata bursiera consta in tehnicile de tranzactionare si reglementari, ce vor trebui puse la punct tot de CNVM.

"Desi se pastreaza exigentele de la piata reglementata, legat de tehnicile de tranzactionare pe Bursa, in sistemul alternativ de tranzactionare, din punct de vedere al obligatiilor de transparenta, vor fi reguli ce tin de acceptul societatilor de a se raporta la criteriile cerute de transparenta, dar in final cerintele vor fi mai putin severe ca la BVB", a spus in incheiere Septimiu Stoica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri