Fondurile de investitii care fac plasamente in actiuni au avut cel mai bun randament in ultima saptamana a lunii noiembrie. Oportunitati Nationale, fond administrat de Vanguard Asset Management, a inregistrat o crestere de 2,27%, iar fondul Omninvest, gestionat de Sira, a avut un randament cu 1,74% mai mare decat saptamana trecuta.
Valoarea activelor totale ale acestor fonduri se situeaza inca sub nivelul celor care fac plasamente cu preponderenta monetare. Insa evolutia foarte buna, in ultima perioada, a pietei bursiere si obtinerea de profituri net superioare altor forme investitionale determina ca fondurile in actiuni sa fie tot mai atractive. Persoanele care aleg investitia in fonduri care fac plasamente in special in actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au o strategie investitionala pe termen lung, declara Dan Nicu, presedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

El afirma ca "depozitele bancare constituie inca o alternativa pentru investitorii care nu sunt dispusi sa-si asume riscuri. Se remarca insa o tendinta de deplasare a multor investitori dinspre fondurile monetare catre cele diversificate si de actiuni". Eugen Voicu, presedintele companiei Certinvest, spune ca dintre fondurile administrate de aceasta societate, "cele mai bune performante sunt inregistrate de fondurile de actiuni, pe locul doi se situeaza fondurile diversificate, iar pe locul trei, cele monetare".

Voicu afirma ca pe piata fondurilor au intrat, in ultima perioada, bani noi, proveniti de la investitori care nu si-au mai plasat pana acum economiile in fonduri, dar si de la investitori vechi.

Piata de capital a reusit sa atraga si interesul unor banci, care si-au propus sa lanseze, in timp cat mai scurt, fonduri de actiuni. SG Asset Management, companie detinuta de BRD Societe Generale, a depus la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare documentatia pentru lansarea unui astfel de fond, iar BCR intentioneaza ca, la jumatatea acestei luni, sa lanseze fondul de capital BCR Expert.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri