Guvernul a discutat situatia salariilor din BNR, reduse cu 25% impreuna cu remuneratiile din sectorul public, si a decis sa modifice legea prin care au fost diminuate salariile angajatilor BNR, pentru a evita sanctiuni din partea Comisiei Europene.
Executivul a convenit ca legea sa fie modificata in luna septembrie, la inceputul sesiunii parlamentare, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

Potrivit acestora, experti din Ministerul Finantelor iau in calcul doua variante de modificare a legii.

"Se considera ca modalitatea sigura prin care pot fi evitate sanctiunile CE este eliminarea rapida, prin ordonanta de urgenta, a articolului care prevede ca reducerea salariilor se aplica si in cazul angajatilor bancii centrale. O alta varianta este completarea Legii cu un articol care sa prevada ca economiile rezultate din reducerea salariilor in BNR nu vor fi directionate catre bugetul de stat, impreuna cu o scrisoare comuna adresata CE de catre ministrul Finantelor si guvernatorul BNR in care sa se arate ca diminuarea a fost efectuata cu acordul bancii centrale", au aratat sursele.

Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, adoptata la finele lunii trecute, prevede scaderea salariilor in sectorul public cu 25%, procentaj aplicat si in cazul angajatilor Bancii Nationale a Romaniei, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Sumele obtinute din reducerea salariilor sunt virate integral la bugetul de stat.

Reducerea salariilor a fost reglementata prin lege, act normativ care poate fi modificat pentru o aplicare rapida doar prin ordonanta de urgenta. Guvernul nu poate insa emite ordonante de urgenta decat din luna septembrie, cand Parlamentul se reuneste in sesiune.
Conform scrisorii suplimentare de intentie la acordul stand-by semnat de Romania cu Fondul Monetar International, obtinuta de Mediafax, Guvernul s-a angajat fata de FMI ca va reveni asupra masurii de reducere cu 25% a salariilor angajatilor BNR, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

"Sunt angajati sa anulam inititivele legislative recente care in mod necugetat incalca independenta bancii centrale si autoritatilor de reglementare din domeniul financiar nebancar", se arata in scrisoare.

Guvernul arata ca pachetul de masuri de ajustare fiscala aprobat recent include banca centrala si autoritatile de reglementare din domeniul financiar nebancar printre institutiile unde salariile au fost reduse cu 25%, ceea ce submineaza independenta financiara a acestora si incalca articolul 130 din Tratatul Uniunii Europene.

Si Banca Centrala Europeana a aratat la inceputul lunii iulie ca reducerea salariilor angajatilor BNR este o finantare directa a deficitului bugetar de catre banca centrala, situatie interzisa, si a recomandat modificarea legii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri