Normele BNR nu par deloc sa domoleasca setea de consum a romanilor. In ajun de Mos Nicolae, intr-o singura zi, peste 20.000 de persoane au solicitat credite. Unele din acestea ar putea ingrosa rindurile celor 200.000 de restantieri aflati in vizorul recuperatorilor.
Romanii au intrat din nou in febra cumparaturilor de dinaintea sarbatorilor de iarna si foarte multi din acestia apeleaza la credit pentru a obtine bunurile dorite. Masurile BNR de limitare a creditarii par sa nu scada volumul imprumuturilor. Statistica Biroului de Credit, adica a bazei de date consultate de banci si unele societati de intermediere financiare, este elocventa. Febra sarbatorilor a inceput sa se simta, ca si anul trecut, de la 15 noiembrie, cind a inceput sa creasca vizibil numarul consultarilor. Luni, 5 decembrie, in ajun de Mos Nicolae, a fost stabilit recordul absolut, de peste 20.000 de consultari pe zi, spune Serban Epure, director general al Biroului de Credit.

189.500 de restantieri la imprumuturi

Aproape 189.500 de persoane nu si-au facut bine socotelile, in sensul ca nu au achitat la timp ratele la imprumuturile contractate si erau inregistrate la Biroul de Credit cu restante curente la sfirsitul lunii noiembrie. Dintre acestia, nu mai putin de 28.000 au intirzieri la plata ratelor la doua sau mai multe banci. Potrivit dlui Serban Epure, numarul restantierilor s-a mentinut relativ constant fata de luna precedenta. Suma totala a restantelor curente este de circa 166.000.000 lei noi, echivalentul a circa 46 de milioane euro.

Mult mai pregatite pentru incasarea profitului de pe urma cresterii fara precedent a pietei de retail, bancile, dar si societatile de asigurare au fost prinse pe picior gresit de numarul persoanelor fizice care nu si-au platit datoriile. Nici unele, nici altele nu au aparatul necesar urmaririi unui numar atit de mare de debitori. Aceasta este nisa de piata care s-a deschis pentru recuperatorii de datorii sau colectorii de creante. Si multi dintre amatorii de credite fara plata au fost executati silit. Coface Intercredit, liderul de piata in managementul riscului, a colectat pe aceasta cale peste doua milioane de euro in acest an.

Creditul in valuta a scazut usor

Potrivit ultimelor date BNR, creditul acordat populatiei (avind o pondere de 35,4% in total credit neguvernamental) s-a majorat cu 5,1% (comparativ cu 7,1% in septembrie 2005), pe seama majorarii cu 6,9% a componentei in lei (comparativ cu 5,6% in septembrie 2005) si cu 3,4% a componentei in valuta exprimata in lei (in euro, cresterea creditului acordat populatiei a fost de 0,9% fata de 7,1% in septembrie 2005).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri