In ipoteza unei contributii lunare de 50 de lei, realizata simultan la toate cele 9 fonduri de pe piata pensiilor private, de la lansarea acestui sistem si pana in prezent, un participant la Pilonul II ar fi acumulat cei mai multi bani intr-un cont deschis la ING, arata o analiza realizata de wall-street.ro.
Sistemul pensiilor private obligatorii a luat startul la 17 septembrie 2007, odata cu inceperea aderarilor individuale la fonduri. Ulterior, pe data 17 ianuarie 2008 etapa initiala de aderare s-a incheiat si, incepand cu 20 mai, in acelasi an, au fost virati primii bani in sistem. De atunci si pana in prezent au trecut 28 de luni, adica 1400 de lei, in ipoteza unei contributii de 50 de lei lunar.

Astfel, la sfarsitul lunii august a anului curent, participantul ar fi acumulat, numai din salariul sau, o valoare egala cu suma contributiilor lunare, adica echivalentul a 1.400 de lei la fiecare dintre cele noua fonduri active pe piata pensiilor private.

Rezultatele asteptate de participant, ca urmare a investitiilor realizate de administratorii fondurilor de pensii, se vor concretiza sub forma variabilelor randament nominal si acumulare efectiva, care se pot calcula prin introducerea unei alte variabile VUAN (Valoarea Unitara a Activului Net).
Pentru a verifica ipoteza de mai sus, trebuie sa specificam faptul ca la sfarsitul fiecarei luni, Casa Nationala de Pensii (CNPAS) vireaza o contributie aferenta fiecarui participant la Pilonul II din venitul acestuia catre administratorul de pensii selectat, care scade la randul sau comisionul de 2,5%. Restul banilor sunt investiti prin conversia acestora in unitati de fond (titluri de participare), la valoarea la zi.

Rezulta faptul ca in contul participantului se strang unitati de fond, in urma conversiilor contributiilor personale lunare, care au o anumita valoare exprimata prin Valoarea Unitara a Activului Net (VUAN). VUAN se calculeaza prin impartirea valorii activelor nete totale la numarul unitatilor de fond gestionate si se raporteaza zilnic. Cresterea VUAN intr-o anumita perioada exprima randamentul investitiei, care este egal pentru toti participantii.

Astfel, o unitate de fond reprezinta o fractiune din activul fondului de pensii, fiind o unitate de masura comuna pentru toti participantii, iar numarul unitatilor variaza in functie de valoarea contributiei, dar si de valoarea unitatilor. Suma de bani acumulata la un moment dat, compusa din totalul contributiilor plus castigul in urma investitiilor, se calculeaza prin inmultirea VUAN cu numarul de unitati de fond detinute in cadrul fondului de pensii.

Revenind la exemplul de mai sus, la o contribuitie totala in valoare de 1.400 de lei, in perioada de analiza, un participant la Pilonil II ar avea cei mai multi bani intr-un cont administrat de ING, urmat de Generali si Alico, in functie de variabila acumulare efectiva, iar cei mai putini bani ar fi fost acumulati la fondul administrat de Aegon, desi, dupa cum se poate observa in tabelul de mai jos, acesta are un randament nominal superior fondurilor Aviva si BRD.

Pe de alta parte, pe baza sumelor acumulate, exista unele diferente in ceea ce priveste randamentul asteptat al investitiilor realizate de fonduri.

Astfel, intr-un clasament realizat in functie de randamentele nominale administratorul ING se pozitioneaza pe primul loc, cu randament nominal al VUAN (Valoare Unitara a Activului Net) de 47,7% fata de perioada de baza (mai 2008), urmat de Alico, Generali, Allianz-Tiriac, BCR, Eureko, Aegon, Aviva si BRD.


Conform tabelului de mai sus, ING este urmat, de aceasta data, de Generali cu o acumulare efectiva mai mare decat cea a administratorului Alico, urmat de Allianz-Tiriac, BCR, Eureko, Aviva, BRD si Aegon. Se observa ca desi Aegon dispune de un randament nominal mai mare fata de Aviva si BRD, suma acumulata efectiv de acesta este mult mai mica.

Rezulta faptul ca performanta reala a fondurilor de pensii este evidentiata de suma efectiva acumulata in contul contribuabilului, iar randamentul nominal este un indicator adecvat pentru performanta investitiilor realizate de administrator. De asemenea, opt dintre cele noua fonduri de pensii private obligatorii ofera clientilor informatii actualizate despre conturile administrate, acestea putand fi vizualizate pe CSSPP si/sau APAPR.


Citeste si :
Avans de 4,2% pentru piata pensiilor private obligatorii in august
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri