BNR va mentine miercuri rata dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si nivelul rezervelor minime obligatorii, cuvantul de ordine fiind prudenta pana cand situatia economica va fi mai clara si vor disparea presiunile inflationiste, considera analistii economici, citati de Mediafax.
"Opinia mea este ca banca centrala va mentine atat rata dobanzii de politica monetara, cat si rezervele minime obligatorii. Dupa ce am vazut in august, efectul de runda a doua (al majorarii TVA - n.r.) asupra inflatiei nu e consistent dar, din pacate, mediul economic nu permite o reducere, iar pana acum scenariile erau de mentinere sau majorare", a declarat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

Guvernul a majorat de la 1 iulie TVA de la 19% la 24% pentru a asigura un plus de venituri la buget in vederea incadrarii in tinta de deficit bugetar negociata cu FMI la 6,8% in acest an. Decizia a fost luata dupa ce Curtea Constitutionala a respins reducerea pensiilor cu 15%.

Anghel considera ca se va putea discuta despre o scadere a dobanzii cheie pe la mijlocul anului viitor, cand efectul de baza al inflatiei se va reduce.

"E greu sa reduci rata dobanzii de politica monetara cand ai o inflatie destul de mare. Prudenta este cuvantul de ordine la BNR", a adaugat Anghel.

Preturile de consum au crescut cu 0,23% in august fata de iulie, iar rata anuala a inflatiei a urcat la 7,58%, cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani. Majorarea TVA cu cinci puncte procentuale a avut un impact semnificativ asupra preturilor in iulie, care s-au majorat intr-o prima runda cu 2,58%.

"Tind sa cred ca BNR va lua o atitudine de asteptare sa vada care este impactul cresterii TVA in continuare. Nu sunt informatii pentru a justifica o miscare. Trebuie tinut cont si de faptul ca BNR trebuie sa se consulte si cu FMI cand va lua o decizie. Probabil ca dupa vizita din octombrie a Fondului vor exista mai mult informatii, iar lucrurile s-ar mai putea lamuri", a spus economistul-sef al Raiffeisen Bank Ionut Dumitru.

La inceputul lunii iulie, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara ca institutia financiara internationala se asteapta ca majorarea TVA sa aiba un singur impact asupra preturilor, care se va disipa gradual, astfel ca nu vor exista presiuni inflationiste persistente.

Economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Chidesciuc, spune ca este prea devreme pentru cresterea dobanzii.

"Teoretic, activitatea economica s-a deteriorat dupa anuntarea masurilor de austeritate si ar fi fost loc de o reducere, dar economia se confrunta in continuare cu presiuni inflationiste", a spus Chidesciuc.

El spune ca nu poate fi vorba acum de scaderea ratei dobanzii de politica monetara si din cauza faptului ca politica fiscala este departe de a fi echilibrata.

"Daca ai o reducere acum s-ar putea sa regreti. Trebuie sa adopti o atitudine de wait and see (asteapta si vezi). BNR nu are informatii disponibile in acest moment si nu este in situatia de a lua o decizie", a mai spus Chidesciuc.

Consiliul de Administratie al BNR se va intalni miercuri pentru a discuta probleme de politica monetara, iar in cadrul sedintei va decide nivelul dobanzii cheie si cel al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta.

La sedinta precedenta, din 4 august, Consiliul de Administratie a decis sa mentina dobanda de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%.

Banca centrala a scazut rata dobanzii in primele patru sedinte de politica monetara din acest an, de la 8% la 6,25%, dar a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri