Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut nesemnificativ la 4,3079 lei/euro, dupa ce marti a atins maximul din ultima luna, de 4,3082 lei/euro, insa rata leu/dolar a urcat la cel mai ridicat nivel de dupa 21 septembrie, la 3,2368 lei/dolar, scrie Mediafax.
O paritate peste cea de marti a fost afisata de banca centrala pe 22 octombrie, cand euro a fost cotat la 4,3083 lei.

Pe de alta parte, leul s-a depreciat vizibil miercuri in raport cu dolarul, rata de referinta calculata de BNR ajungand la 3,2368 lei/dolar, cu 6,52 bani peste paritatea din ziua anterioara, de 3,1716 lei/dolar.

O rata mai mare decat cea de miercuri a fost anuntata de BNR la 21 septembrie, cand paritatea a fost de 3,2480 lei/euro.

Primele operatiuni din sedinta interbancara locala au fost realizate la 4,3105 lei/euro, paritate cu putin sub ultimele cotatii de marti, de 4,3110 - 4,3125 lei/euro.

In prima ora, cursul a scazut continuu, astfel ca in jurul orei 10:10 euro era tranzactionat la 4,3020 - 4,3035 lei, aprecierea leului fiind in linie cu cea a monedelor statelor din regiune, miscare determinata de intarirea dolarului in raport cu euro si de imbunatatirea usoara a aversiunii fata de risc a jucatorilor.

Ulterior, pana la jumatatea sesiunii cursul a variat usor, pe volume reduse de valuta tranzactionata, astfel ca in jurul orei 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat la 4,3075 - 4,3095 lei.

Dealerii considera ca aprecierile pot reprezenta o revenire tehnica dupa deprecierile consemnate marti de pietele financiare, determinate de temerile privind situatia din Irlanda si de conflictul armat dintre Coreea de Sud si Coreea de Nord. Sentimentul mai bun al jucatorilor a fost determinat si de unele date privind evolutia economiei in tarile dezvoltate care urmeaza sa fie publicate miercuri, dupa ce marti cresterea PIB in SUA a fost revizuita in sus, de la 2% la 2,5%.

Pe piata monetara, miercuri dimineata dobanzile pentru depozitele cu scadenta la o zi au crescut la 3,52% - 4,02%, de la 2,04% - 2,54%, intrucat este prima zi a perioadei in care bancile trebuie sa constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR.

Dobanzile sunt vizibil sub rata dobanzii de politica monetara, de 6,25%. Totusi, randamentele sunt peste dobanda pentru facilitatea de depozit practicata de BNR, de 2,25%.

Pentru plasamentele pe termen de o saptamana dobanzile au scazut, insa, la 3,91% - 4,41%, dupa ce marti au fost de 4,01% - 4,51%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri