Cotatiile monedei nationale au urcat constant in a doua parte a sedintei interbancare, pe fondul unor ordine de cumpare de euro peste media sesiunilor precedente, astfel ca paritatea se situa peste 4,3 lei/euro la finele zilei, scrie Mediafax.
In jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,3010 - 4,3024 lei/euro, peste inchiderea din sesiunea de marti, de 4,2985 - 4,2990 lei/euro. Piata interbancara locala a fost inchisa miercuri, 1 Decembrie, pentru Ziua Nationala a Romaniei.

Leul s-a apreciat dupa primele transferuri, iar paritatea a coborat pana la 4,2855 - 4,2865 lei/euro, pe fondul sentimentului pozitiv de pe pietele financiare externe, in asteptarea unor masuri din partea Bancii Centrale Europeane pentru contracararea crizei datoriilor din zona euro.

Ulterior, cursul a revenit pe crestere, pe fondul cererii comerciale ridicate pentru euro, iar la jumatatea zilei operatiunile se realizau la 4,2920 - 4,2935 lei/euro.

In a doua parte a sesiunii, cotatiile au depasit 4,3 lei/euro si au atins un maxim de 4,3045 lei/euro.

Potrivit dealerilor, incertitudinea privind criza datoriilor din zona euro au depreciat euro in fata dolarului si a francului elvetian, ceea ce a pus presiune si pe leu.

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca va continua sa puna la dispozitia bancilor lichiditati nelimitate si sa cumpere obligatiuni suverane, dar piata se astepta la intensificarea acestor achizitii, ceea ce a contribuit la deprecierea euro.

Totodata, datele privind cresterea numarul noilor cereri pentru ajutoare de somaj din Statele Unite nu au fost vazute prea bine de catre jucatori.

Valutele tarilor vecine s-au apreciat puternic miercuri, cand piata valutara romaneasca a fost inchisa. Acestea au pastrat tendinta ascendenta si dimineata, dar la finele sesiunii evolutia era mixta. Forintul se aprecia cu circa 0,4% in raport cu euro, in timp ce zlotul se deprecia usor.

BNR a anuntat un curs de 4,2923 lei/euro, cu 0,81 bani mai mare fata de rata de marti, de 4,2842 lei/euro. Leul s-a apreciat in schimb fata de dolarul american, iar referinta a coborat cu 3,02 bani, la 3,2559 lei/dolar.

Excesul de lichiditate din piata a continuat sa puna presiune pe dobanzile pentru depozitele cu scadenta la o zi, acestea coborand de la 2,54 - 3,04% la 2,46 - 2,96%, iar randamentele la o saptamana s-au redus de la 3,02 - 3,52% la 2,94 - 3,44%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri