Modificarea cotei unice este posibila dupa alegerile din 2012 si contributiile sociale s-ar putea reduce cu cateva procente in a doua parte a acestui an, considera Dan Badin, Tax Partner in cadrul Deloitte Romania.
Mediul de afaceri din Romania ar putea beneficia, in a doua parte a acestui an, de o diminuare a nivelului contributiilor sociale platite la stat.

"Tind sa cred ca se are in vedere o diminuare a contributiilor sociale in acest an. Ar fi benefica o reducere a contributiilor sociale pentru ca in Romania impozitarea salariilor este destul de mare, ar ajuta companiile sa iasa din criza. Cred ca s-ar putea sa asistam la o reducere a contributiilor, cel putin in a doua parte a anului. Nu ma astept la o reducere foarte mare, ci la o diminuare cu cateva procente", a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro Dan Badin (foto), Tax Partner in cadrul Deloitte Romania.

Noul partener al Deloitte Romania considera ca, in 2011, mediul de afaceri nu va mai avea parte de alte majorari de impozite.

Dan Badin, 39 ani, are o experienta de peste zece ani in domeniul taxelor. El si-a inceput cariera in domeniul taxelor tot in cadrul Deloitte Romania, dupa care a evoluat pe plan profesional la PricewaterhouseCoopers, unde a ajuns sa ocupe pozitia de Tax Director.

Ultimii doi ani au fost nefericiti pentru mediul de afaceri din punct de vedere al modificarilor fiscale, cele mai multe fiind realizate peste noapte.

Partenerul Deloitte se asteapta in urmatoarea perioada la stabilitate in ceea ce priveste impozitele directe, insa nu exclude o modificare la nivelul cotei unice dupa alegerile din 2012. Directia in care ar urma sa se modifice cota unica va depinde de orientarea economica si fiscala pe care o va avea partidul ce va castiga alegerile din 2012. Pe de alta parte, Badin reaminteste ca autoritatile ar castiga venituri importante daca ar lupta impotriva economiei subterane.

"Ma astept ca economia sa se stabilizeze anul acesta, fapt ce va conduce si la stabilizarea veniturilor de la buget. Ne dorim ca economia sa revina pe plus si sper ca statul va face infuzii de capital pentru a stimula investitiile", explica Dan Badin.

El mentioneaza, de asemenea, ca tot in acest an bancile isi vor da seama ca nu pot sa traiasca fara clienti, astfel incat vor relua finantarea. "Creditarea este o parghie pentru a scoate economia din criza si cred ca bancile vor folosi aceasta parghie in 2011 si vor relua creditarea", afirma Badin.

Modalitatile prin care autoritatile romane au modificat in ultimii doi ani Codul Fiscal - schimbari anuntate de pe o zi pe alta - au bulversat mediul de afaceri. Acum, autoritatile au in plan rescrierea Codului Fiscal, specialistii in fiscalitate din mediul privat urmand sa fie consultati in acest proiect.

"Sper ca modificarea Codului Fiscal sa se intample in cursul acestui an", spune Dan Badin, mentionand ca rolul specialistilor in fiscalitate este de a se consulta pe formulari si detalii tehnice din Condul Fiscal, astfel incat acesta sa fie usor de utilizat si inteles.

Ministrul Finantelor va infiinta, cel mai probabil luna aceasta, un Consiliu Consultativ Fiscal care va avea ca principala sarcina rescrierea Codului Fiscal. Consiliul condus de secretarul de stat responsabil pe politici fiscale, Dan Lazar, va include si specialisti din sectorul privat. Infiintarea Consiliului Consultativ Fiscal este o propunere a AmCham si Consiliului Investitorilor Straini adresata Ministerului de Finante inca din toamna anului trecut.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri