Numarul de carduri Visa emise in Romania a crescut in perioada octombrie 2009-septembrie 2010 cu 3%, la 6,56 milioane unitați, iar una din trei tranzacții cu un astfel de card a avut loc la comercianți, potrivit Mediafax.
La finele lunii septembrie 2010, numarul cardurilor valide aflate in circulatie in Romania era de 12,58 milioane de unitați, in scadere de la 12,84 milioane de unitați la sfarsitul lunii septembrie 2009, potrivit datelor BNR.

In anul de raportare care s-a incheiat in septembrie 2009, numarul tranzactiilor cu aceste instrumente in magazine a crescut cu peste 27%, dar valoarea medie a tranzactiei la POS a scazut cu 6,7%, ajungand la 38,7 euro.

In perioada analizata, volumul platilor realizate cu carduri Visa in magazine a reprezentat 14% din totalul cheltuielilor realizate pe carduri Visa, comparativ cu un procent de 12% raportat pentru anul anterior.

Cardurile de debit reprezinta cea mai mare parte a portofoliului, peste 80% din totalul cheltuielilor reprezentand tranzactii cu acest tip de instrumente de plata.

In ceea ce priveste cardurile de credit, Visa noteaza ca posesorii acestora s-au limitat preponderent la a cumpara produse esentiale, avand in vedere mediul economic dificil. Valoarea medie a unei tranzactii cu cardul de credit a scazut cu 11,6%, indicand ca romanii au redus cheltuielile de mare valoare, fata de alti ani.

Segmentul cardurilor de business a inregistrat o crestere pozitiva pe toti indicatorii. Astfel, numarul acestor carduri a crescut cu 12,5%, volumul tranzactiilor cu 25,7%, iar numarul trazactiilor la comercianti a urcat cu 26%.

"In ultimii ani, romanii au trecut la platile fara numerar intr-un ritm tot mai accelerat, obiceiurile lor de plata devenind tot mai complexe. Nu doar ca folosesc mai des cardurile la comercianti, ci au inceput sa le utilizeze si pentru plata taxelor si impozitelor. Dupa o campanie susținuta de extindere a posibilitații de plata prin card la nivelul administrației locale, am remarcat cu satisfacție ca era un serviciu foarte dorit de romani - in primele trei luni ale anului 2010, procentul romanilor care si-au platit taxele si impozitele cu cardul a fost mai mare decat in intregul an 2009", a declarat Catalin Cretu, directorul general pentru Romania al Visa Europe.

In Europa, cheltuielile efectuate cu carduri Visa au crescut cu peste 16%, la peste 1.000 miliarde euro, conform rezultatelor anunțate de Visa Europe.

Astfel, 1 euro din fiecare 8 euro cheltuiti in Europa este pe un card Visa, in crestere fata de anul de raportare anterior, cand raportul era de 1 euro din fiecare 9 euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri