Desi estimarile sunt pozitive, 2011 va ramane un an dificil, in special in ceea ce priveste nivelul ridicat al costului riscului, sustine Guy Poupet, presedintele – director general al BRD, a doua banca din Romania dupa valoarea activelor. Seful BRD este rezervat in a face dezvaluiri despre planurile pentru 2011, dar sustine ca se va baza pe sprijinul bancii mama, grupul francez Societe-Generale.
Guy Poupet (foto) nu vorbeste foarte mult despre planurile pentru 2011, dar considera ca acest an o sa fie dificil desi se asteapta semnale pozitive din partea economiei.

"Abordam anul 2011 cu incredere, pentru ca ne bazam atat pe forta noastra, cat si pe sprijinul bancii noastre mama, scenariul pe care il luam in considerare cuprinzand o ameliorare moderata a conjuncturii economice. Consideram ca 2011 va ramane totusi, un an dificil, in special in ceea ce priveste nivelul ridicat al costului net al riscului. Ramanem pe de alta parte increzatori in faptul ca, pe termen lung, Romania ar trebui sa isi reia cresterea economica sustinuta si durabila", afirma Guy Poupet.

Guvernul si Fondul Monetar International estimeaza ca economia Romaniei va inregistra un avans de 1,5% din PIB in 2011.

Bogdan Baltazar, unul dintre predecesorii lui Guy Poupet, explica intr-un interviu acordat wall-street.ro ca inceputul lui 2011 este mai dificil decat se astepta, mentionand ca nu crede in prognoza de crestere economica de 1,5%, dar spera ca se inseala.

"In contextul unui an 2010 dezamagitor pentru economia romaneasca, rezultatele obtinute de BRD reprezinta o buna capacitate de rezistenta si mai ales soliditate", afirma Guy Poupet, bancherul care se afla de un an la conducerea BRD, a doua banca din sistem.

Profitul net al BRD, a doua banca din sistem dupa valoarea activelor gestionate, a scazut anul trecut cu 36%, la 500,5 milioane de lei (circa 118,9 milioane de euro), pe fondul unei majorari cu 41% a provizioanelor. BRD a inregistrat, in 2009, un profit net de 779 milioane de lei. Costul net al riscului a crescut in 2010 in cazul BRD cu 41%, ajungand la aproape 1,6 miliarde de lei, comparativ cu nivelul de 1,13 miliarde de lei inregistrat in anul precedent. Poupet estimeaza o plafonare a costului riscului in perioada urmatoare si o posibila reducere spre sfarsitul anului.

Rata creditelor de performanta la nivelul BRD se situeaza la 9,13% in timp ce media pe sistem se ridica la 12,85%.

Sistemul bancar a incheiat anul trecut, pentru prima data din 1999, cu o pierdere neta de 304 milioane lei, comparativ cu un castig net cumulat de 815 milioane lei in 2009, in conditiile in care 20 de banci au inregistrat profit, iar 22 de institutii de credit au avut rezultate negative.

Activele BRD au crescut anul trecut cu 2,47%, la 47,494 miliarde de lei, de la valoarea din 2009, de 46,346 miliarde de lei. Activele nete ale sistemului bancar au avansat anul trecut cu 3,53%, la 341,8 miliarde lei.

"Am luat masurile necesare pentru ca macroechilibrele bancii sa se pastreze. Cheltuielile generale au fost tinute sub control cu strictete, la nivel comercial am insistat pe valorificarea la maximum a sinergiilor dintre liniile noastre de business astfel incat am reusit sa compensam partial scaderea cererii", afirma Poupet.

Banca va utiliza si in 2011 aceleasi mecanisme pentru a se adapta mediului economic in cazul in care vor avea loc evolutii care vor depasi anticiparile.

BRD avea la finalul anului trecut aproximativ 2,5 milioane de clienti si o retea teritoriala formata din 937 de agentii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri