Valoarea creditelor cu restante de cel putin o zi a crescut in luna ianuarie cu 3,66%, la 16,75 miliarde de lei, si reprezinta 8% din totalul imprumuturilor, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), scrie Mediafax.

Ponderea creditelor restante in total imprumuturi a urcat de la 4,59% in prima luna a anului trecut la 7,66% in decembrie. Valoarea creditelor cu restante a crescut anul trecut de aproape doua ori, desi in decembrie a inregistrat o usoara scadere comparativ cu noiembrie, la fel ca si in ultima luna din 2009, in contextul curatarii bilanturilor de catre banci prin vanzarea de pachete de imprumuturi neperformante.

Creditele restante acordate in lei au urcat in ianuarie cu 2,67%, la 7,8 miliarde de lei, si reprezentau 10,13% din totalul imprumuturilor acordate in moneda nationala. Ponderea creditelor restante in total imprumuturi in lei a avansat de la 5,92% in ianuarie 2010 la 9,8% la finele anului trecut.

Valoarea imprumuturilor restante acordate in valuta, exprimata in lei, a crescut in ianuarie cu 4,54% comparativ cu decembrie 2010, la 8,9 miliarde de lei.

Ponderea imprumuturilor cu intarzieri la plata de minim o zi in total credite in valuta a fost in ianuarie de 6,76%, comparativ cu 6,4% in decembrie si 3,7% in aceeasi luna a anului trecut.

Creditele au scazut in ianuarie cu 0,7% fata de decembrie, la 209,37 miliarde de lei, dintre care 132,34 miliarde de lei au fost acordate in valuta, iar restul in moneda nationala.

Pe judete, numai in Bucuresti restantele totale depaseau in ianuarie pragul de un miliard de lei, plasandu-se la 5,95 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 6,8% din total credite acordate.

Ponderi ridicate ale restantelor in total credite, de peste 10%, au fost inregistrate la finele lunii ianuarie in Alba (13,1%), Arad (11,1%), Bistrita-Nasaud (12,8%), Botosani (10,9%), Brasov (10,4%), Galati (13,8%), Hunedoara (10,4%), Ialomita (13,7%), Neamt (11,2%) si Suceava (11,6%).

Imprumuturile restante se refera doar la principal si nu includ pozitii extrabilantiere. Sunt considerate restante creditele care, in ultima zi lucratoare a lunii pentru care se efectueaza raportarea, inregistreza intarzieri la plata de cel putin o zi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri