Compania de comunicatii RCS&RDS, controlata de omul de afaceri Teszari Zoltan, a incheiat recent doua acorduri de finantare, un credit sindicalizat de tip forward start de 206 milioane de dolari pentru plata unor imprumuturi scadente si un credit sindicalizat in valoare de 125 milioane euro, anunta Mediafax.
La creditul sindicalizat de 206 milioane de dolari au participat ING Bank NV, Unicredit Bank Austria AG, Raiffeisen Bank International AG, Royal Bank of Scotland NV si BRD- Groupe Société Générale, in calitate de aranjori mandatari principali, respectiv ING Bank NV in calitate de agent de credit si co-ordonator si agent pentru garantii.

Pentru acest credit, Cable Communications Systems Olanda, actionarul majoritar al companiei de comunicatii, a constituit in favoarea ING Bank o garantie reala mobiliara de rang doi asupra unui numar 215.252.727 actiuni, reprezentand 51% din capitalul social al RCS & RDS.

Garantia acopera o suma maxima de plata de 278 milioane dolari.

In cazul creditului de 125 de milioane de euro, sindicalizarea a fost realizata de Fortis Bank SA/NV Bruxelles Sucursala Bucuresti, Royal Bank of Scotland PLC si Unicredit Tiriac Bank in calitate de aranjori mandatati principali, respectiv Unicredit Bank AG, sucursala Londra, in calitate de agent de credit si Unicredit Tiriac Bank in calitate de agent pentru garantii.

Imprumutul este garantat tot de Cable Communications Systems Olanda cu garantie de rang intai constituita in favoarea Unicredit Tiriac Bank asupra unui numar 42.206.417 actiuni, reprezentand 10% din capitalul social al RCS&RDS, si cu o garantie de rang doi pentru 21.103.209 actiuni, reprezentand 5% din capitalul RCS&RDS.

Garantia la acest credit acopera o suma maxima de plata de 162,5 milioane euro.

Potrivit unor surse din piata, RCS&RDS ar avea scadente pana in vara pentru credite in valoare de peste 200 de milioane de dolari.

RCS&RDS ar purta negocieri pentru achizitia UPC Romania, iar daca aceasta tranzactie s-ar materializa cele doua companii ar ajunge la peste 4 milioane de clienti pe piata de televiziune, in jur de 1,65 milioane de abonati de telefonie fixa, 1,35 milioane de utilizatori de internet si circa 1,5 milioane de clienti de telefonie mobila.

Cu o retea care acopera peste 200 de orase, RCS&RDS este unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata serviciilor de televiziune prin cablu si prin satelit, telefonie fixa si mobila. Operatorul si-a inceput activitatea in urma cu 15 ani si este prezent si pe pietele din Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia si Serbia.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Cable Communications Systems Olanda detine 88.902434 % din actiunile RCS&RDS, iar un pachet de 5.039715 % este detinut chiar de companie, dupa procesul de rascumparare de actiuni.

Teszari Zoltan este cel mai mare actionar persoana fizica, avand o participatie directa de 2.028447 %, restul pachetului de actiuni fiind detinut de alte 16 persoane.

Ministerul Comunicatiilor a infiintat o comisie care analizeaza posibila preluare a UPC de catre RCS&RDS, a declarat ministrul de resort, Valerian Vreme, adaugand ca "orice monopol are si o parte negativa".

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri