Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) agreeaza propunerea OTE de fuziune a Romtelecom cu operatorul de telefonie mobila Cosmote Romania si vrea sa listeze pe piata de capital titlurile detinute de stat la viitoarea entitate, operatiune care ar putea avea loc peste 12 luni.
"Intre cei doi operatori exista numeroase sinergii si, in cazul in care vor fuziona, noua entitate va deveni cel mai mare operator local de telecomunicatii din perspectiva veniturilor. Va fi un operator care va furniza toata gama de servicii de telecomunicatii - telefonie fixa si mobila, Internet fix si mobil, televiziune prin cablu si prin satelit. In aceasta varianta, interesul investitorilor pentru listare va creste", a declarat, potrivit Mediafax, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme.

El a adaugat ca Executivul este cel care va lua o decizie privind propunerile avansate de partea elena.

Vreme a evitat sa avanseze o cifra cu privire la cota care va reveni statului roman in noua entitate.

"Nu vreau sa fac speculatii. Cota statului roman va rezulta in urma unei analize complexe", a afimat ministrul, care a adaugat ca raspunsul institutiei pe care o conduce la propunerile OTE vor fi transmise in perioada urmatoare.

Romtelecom este cel mai mare operator local de telefonie fixa si are ca actionari OTE - 54,01% si Ministerul Comunicatiilor - 45,99%.

Operatorul national de telefonie fixa detine un pachet de actiuni reprezentand 30% din capitalul social al Cosmote Romania, subsidiara locala a diviziei de telefonie mobila a grupului elen OTE.

De asemenea, Romtelecom controleaza integral NextGen Communications SRL, un furnizor de servicii de acces la Internet, televiziune prin cablu si telefonie fixa.

La finele lunii mai, OTE a anuntat ca nu poate inainta, in prezent, o oferta pentru actiunile statului la Romtelecom din cauza dificultatilor economice din Grecia, dar ar putea sa isi reconsidere pozitia daca circumstantele se schimba, si a propus fuziunea companiei nationale de telefonie fixa cu operatorul Cosmote Romania.

"OTE precizeaza ca in prezent nu poate inainta o oferta pentru actiunile Romtelecom din motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia si de actuala strategie financiara a OTE de a reduce expunerea sa la datorii. Totusi, daca circumstantele se schimba OTE ar putea sa-si reconsidere pozitia", se arat intr-un comunicat al Ministerului Comunicatiilor.

De asemenea, reprezentantii OTE considera ca viitorul companiilor telecom este dictat de dezvoltarea tehnologiei si de evolutia nevoilor si cererilor consumatorilor.

"In acest context, OTE propune demararea imediata a operatiunilor de fuzionare a celor doua companii din Romania - Romtelecom si Cosmote", se arata in comunicat.

In scrisoarea inaintata Ministerului Comunicatiilor, OTE mentioneaza ca, daca Guvernul Romaniei doreste sa-si monetizeze actiunile partial sau integral prin listare la bursa, va transmite instructiunile potrivite managementului Romtelecom pentru a asista ministerul in acest proces, conform prevederilor din Acordul Actionarilor.

Ministrul Vreme a anuntat, in noiembrie 2010, ca statul doreste sa vanda pachetul de actiuni pe care il detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social, si a cerut companiei elene OTE sa vina cu o oferta de pret pana la finele anului.

Ulterior, termenul a fost decalat cu trei luni, iar in martie a fost amant pana la finele lunii mai.

El declarat, in luna februarie, ca Romtelecom si Cosmote Romania ar putea fuziona inainte de inceperea procesului de listare a actiunilor primului operator telecom.

In noiembrie 2010, ministrul Comunicatiilor a evaluat pachetul detinut de stat la Romtelecom la circa un miliard de euro

OTE este controlata de Deutsche Telekom, care detine o participatie de 30%, care va fi majorata la 40% dupa ce a convenit cu statul elen, luni, achizitionarea unui pachet de 10% din actiunile operatorului pentru suma de 400 milioane de euro. Deutsche Telekom asigura si managementul OTE.

Grupul elen a devenit actionar la Romtelecom in 1998, cand a preluat 35% capitalul social al companiei si a primit dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiuni pentru 675 milioane de dolari. Cinci ani mai tarziu, OTE a devenit actionar majoritar la operatorul roman, sporindu-si participatia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Veniturile Romtelecom au scazut in primul trimestru cu 10,9%, la 166,3 milioane euro, iar profitul EBITDA s-a redus cu 62,6%, la 22,2 milioane euro.

Compania a incheiat anul trecut cu o pierdere inainte de dobanzi si taxe (EBIT) de 292,1 milioane euro, dupa deprecierea activelor cu 332 milioane euro ca urmare a unei reevaluari a proprietatilor, operatiunilor si echipamentelor, pe fondul conditiilor nefavorabile de pe piata telecom si din economie.

Totodata, veniturile companiei au coborat in 2010 cu 8,4%, la 716,9 milioane euro.

Principalii concurenti ai Romtelecom sunt RCS&RDS si UPC Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri