Conducerea Avangate, companie de plati online de software la nivel international, va pune accentul in urmatorii ani pe dezvoltarea in regiunile unde clientii sunt dispusi sa plateasca pentru servicii si produse mai scumpe, a declarat pentru wall-street.ro, Carmen Sebe, noul director operational al companiei.
Astfel, compania isi va putea atinge targetul de a ajunge la tranzactii de aproximativ un miliard de dolari in 2015-2016 si de a se lista pe bursa Nasdaq.

“Pana acum ne-am orientat foarte mult pe pietele emergente (China, Rusia, Europa de Est) si pe viitor vrem sa ne concentram mai mult pe pietele care accepta produse mai scumpe si astfel veniturile noastre sa creasca. Ca sa ne listam in 2015-2016 trebuie sa ajungem la un anumit prag de venituri si acesta nu se poate atinge rapid decat adresandu-te unei piete care iti permite acest lucru, adica piata americana si Europa de Vest. In acelasi timp, ne uitam foarte atent la China, India si Rusia”, explica Carmen Sebe (foto), cea care a fost numita in luna mai a acestui an director operational al Avangate. Din 2005, de la lansarea companiei, si pana atunci, Sebe a fost directorul general al companiei cu afaceri de circa 60 de milioane de euro anul trecut.

Majorarea businessului ar putea veni atat din lansarea de noi produse, cat si din oferirea de servicii pentru care americanii sunt dispusi sa plateasca, spre deosebire de clientii din Europa de Est sau Asia. Printre aceste servicii se numara traducerea instructiunilor de achizitie a softului intr-o anumita limba, adaugarea de noi metode de plata, optimizari pentru carduri.

Avangate are in jur de 2.000-2.500 de clienti (companii de soft) din toate lumea, iar modelul de business presupune perceperea unui comision din valoarea produsui vandut de o anumita companie de software prin intermediul platformei sale.

Radu Georgescu, antreprenorul care a pus bazele Gecad, grup din care face parte Avangate, a vandut in februarie anul acesta un pachet minoritar din companie catre fondul de investitii 3TS Capital Partners in urma careia platforma urma sa primeasca o investitie de patru milioane de euro.

Investitia este folosita pentru dezvoltarea operatiunilor companiei in America de Nord si Europa, dar si pentru lansarea de noi produse.

Astfel, din martie si pana acum conducerea companiei s-a ocupat in special de deschiderea biroului din orasul Redwood (California) pentru care deocamdata lucreaza sase persoane.

Angajatii din SUA urmeaza sa se ocupe de vanzari si marketing pentru piata americana, iar cei din Romania de vanzarile din Europa, dezvoltare si asistenta pentru clienti si utilizatorii care cumpara software.

In prezent, Avangate are 84 de angajati care lucreaza in patru birouri: in Romania, California, Germania si Taiwan. Dintre acestia, cei mai multi sunt in biroul de la Bucuresti, aici fiind angajati 76 de persoane. In Germania si Taiwan sunt cate un reprezentant.

Compania va ajunge pana la sfarsitului lui 2011 la in jur de 100-110 de salariati, cei mai multi urmand sa fie angajati in Romania.

“Pana la finalul anului trebuie sa cream o sinergie intre noi si biroul din SUA pentru ca din cauza diferentelor culturale destul de mari, a avea o singura directie de luru este un obiectiv in sine. Poate in decembrie vom putea spune ca suntem o singura companie. Totodata, vrem sa vindem un produs pe care il vom lansa in septembrie si care se adreseaza mai mult pietei americane si celei vest europene. Acum avand o echipa dedicata in SUA sa vede clar nevoia de a avea oameni acolo. Pentru ca fara o echipa, clientii din State nu sar sa lucreze cu tine”, afirma COO-ul Avangate.

Anul trecut, veniturile generate de producatorii de software din SUA au reprezentat in jur de 15-20% din veniturile de 60 milioane de euro (80 mil. dolari) ale companiei, insa managerul spera ca pana in 2013 sa reprezinta circa 60% din afaceri.

In prezent, producatorii de software care aduc cele mai mari venituri companiei Avangate provin din China si Comunitatea Statelor Independente. In ceea ce priveste cumparatorii finali de software, volumele cele mai mari de incasari pentru software distribuit prin Avangate sunt generate de utilizatorii din Statele Unite, Marea Britanie si Germania, pietele care traditional sunt cele mai mari cumparatoare de aplicatii informatice.

Un prim semestru mai bun

In primul semestru din acest an compania a tranzactionat software in valoare de 42 de milioane de dolari (aprox 30 mil. euro), mai mult cu aproximativ 40% fata de aceeasi perioada din 2010.

In prima jumatate a anului, valoarea medie a unei tranzactii a variat lunar intre 33 si 36 de euro, in usoara scadere fata de aproximativ 40 de euro intre ianuarie-iunie anul trecut datorita introducerii platii pe baza de abonament.

“In loc sa platesti 30 de dolari o data, platesti cate 10 dolari pe luna si astfel valoarea medie a tranzactiei scade”, explica managerul.

La finalul anului, Avangate ar putea ajunge la afaceri de 100 de milioane de dolari (aprox. 72 milioane de euro).

“Daca totul merge conform planului si nu avem o noua criza, in 2015-2016 vom avea un miliard de euro tranzactionat. Noi nu am simtit mai deloc efectele crizei si fiind o companie internationala lucram cu foarte multe companii si din fericire fiecare a intrat in criza pe rand. Cand incepea criza in SUA, noi lucram mai ales in Europa si cand a intrat Europa in criza lucrurile si-au mai revenit in SUA. Avem incasari si in euro si in dolari si modelul de business ne permite sa fim la adapost, avem venituri in mod curent, nu avem probleme de cash-flow, am angajat tot timpul. Dar daca nu era criza cresteam mult mai mult si valoarea companiei era mai mare”, explica Carmen Sebe.

Compania lansata in 2005 a inregistrat anul trecut profit operational pozitiv, insa din primavara acestui an, odata cu inceputul investitiilor in dezvoltare, Avangate a revenit pe pierdere.

“Acum compania este pe EBITDA negativ (n.red. profitul operational inainte de plata dobanzi, taxe, depreciere si amortizari) si sper ca vom fi asa sper in jur doi ani datorita investitiei pe care o vom continua. Strategia in acest moment nu este de taiere a costurilor, ci de crestere a a veniturilor. De a folosi cat mai eficient veniturle pe care le avem pentru a ne maximiza profitul si valoarea companiei pe viitor”, mai spune COO-ul Avangate.

Infiintata in septembrie 2005, Avangate este fosta divizie internationala a Gecad Epayment, companie de care a fost separata anul trecut dupa tranzactia incheiata de Radu Georgescu, presedintele grupului Gecad, cu grupul sud-african Naspers.

Pe de alta parte, in februarie anul acesta, fondul de investitii 3TS Capital Partners a cumparat prin 3TS Cisco Growth Fund un pachet minoritar din Avangate, compania primind astfel o investitie de 4 milioane de euro .

Astfel, Radu Georgescu, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori romani, incheia cea de-a patra tranzactie, prima fiind in 2003, cand a vandut tehnologia RAV Antivirus catre Microsoft.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri