Intr-o miscare surprinzatoare, Apple a anuntat miercuri demisia CEO-ului si co-fondatorului companiei, carismaticul Steve Jobs, absent inca de la inceputul anului din companie pe fondul problemelor de sanatate. Jobs a fost inlocuit de Tim Cook (foto), dar poate exista Apple fara Steve Jobs?
Cine este noul CEO, Tim Cook, “mana dreapta a lui Steve Jobs”

Tim Cook s-a nascut in noiembrie 1960 in Alabama si a studiat inginerie industriala facand masterul Universitatea Auburn in 1982. In 1988 si-a completat studiile cu un MBA la Universitatea Duke Fuqua School of Business.

El s-a alaturat Apple in 1998, parasind Compaq unde a fost Vice President of Corporate Materials. Per total, noul CEO al companiei a lucrat in domeniul tehnologic 29 de ani, dintre care 13 la Apple si 12 la rivalul IBM. Pe langa Apple, Cook este si membru al board-ului Nike.

1. Ce crezi ca se va intampla cu Apple, in era post Steve Jobs?

2. Care este gadgetul tau preferat din lista celor create de Steve Jobs?

3. Ce inseamna demisia lui Steve Jobs pentru tine?




Cook este cunoscut ca un om calm si linistit, chiar tacut, in contrast cu Steve Jobs care este un personaj expansiv. Cu toate acestea, Cook lucreaza foarte mult, colegi considerandu-l chiar “workaholic”, scrie TheNextWeb.com. Nu este un lucru iesit din comun ca Cook sa convoace intalniri duminica noaptea pentru a se pregati pentru saptamana ce va urma.

Nu este prima oara cand Cook a fost CEO al Apple dar, in trecut, “s-a dat la o parte” la revenirea lui Steve Jobs.

- In 2004, Cook i-a tinut locul lui Jobs timp de 2 luni, timp in care acesta din urma s-a operat
- In 2009 Cook a preluat carma companiei pentru cateva luni, timp in care Jobs a suferit un transplant de ficat
- In ianuarie anul acesta, Cook i-a tinut locul lui Jobs dupa ce acesta si-a luat concediu medical prelungit

In contrast cu salariul de 1$ pe care il primeste Steve Jobs, Cook a fost platit cu peste 59 milioane de dolari in 2010.

Wikipedia subliniaza ca noul CEO al companiei este un “entuziast al fitness-ului”, ii place catararea, sa mearga pe bicicleta si se duce la sala de forta, fiind foarte interesat de fotbal american.

Anterior, cand a venit vorba de inlocuirea lui Steve Jobs, Cook a declarat “Sa fim seriosi, sa il inlocuiesc pe Steve Jobs? Nu. Este de neinlocuit. Oamenii trebuie sa uite asta. Il vad pe Steve in pozitia aceasta si la 70 de ani, cu mult dupa ce eu o sa ma retrag”.

Poate ca Tim Cook a facut aceasta afirmatie eronat, insa munca lui a fost laudata de multi. El cunoaste cel mai bine Apple, fiind familiar cu toate responsabilitatile, proiectele care sunt in derulare si noul rol pe care il va juca.

Vezi cum arata noul board Apple dupa plecarea lui Jobs



Timing-ul plecarii lui Jobs – impecabil

Unii blogeri s-au intrebat de ce a ales Steve Jobs acest moment, de ce nu a asteptat dupa lansarea iPhone 5.

Bineinteles, toti spera ca alegerea acestui moment sa nu fie cauzat de starea de sanatate ci o miscare strategica, una prin care Steve Jobs spune lumii ca Apple este gata sa mearga si fara el la culme. Daca este asa, alegerea acestei perioade este impecabila, scrie Time.com.

iPhone-ul si iPad-ul au succes rasunator, lansand majoritatea concurentilor mult in spate; valoarea Apple a crescut puternic in ultimii ani, ajungand, intr-un final, cea mai mare companie din lume dupa capitalizare. Mai simplu spus, Apple este compania de referinta in aceasta era a informatizarii.

Multumita produselor mentionate anterior, Apple este foarte bine pozitionata astfel incat sa continue cresterea in era post-PC, in special daca Jobs va ramane in board. A mai ramas putin timp pana la lansarea iPhone 5 si, daca zilele acestea atentia va fi indreptata asupra demisiei lui Jobs, cel mai probabil aceste “unde de soc” vor fi inghitite de valul lansarii noii generatii de telefoane Apple.

Cu toate acestea, avertizeaza Time, Apple trebuie sa continue sa inoveze, cel putin in acelasi ritm ca pana acum. Compania va trebui sa lanseze produse noi, cum au fost Apple II, Mac, iMac, iTunes, Apple Store, iPod, iPhone si iPad.

BBC a realizat scurte interviuri despre parerea celor din piata dar si a consumatorilor despre plecarea lui Steve Jobs – vezi mai jos raspunsurile lor.



Daca Apple va continua sa faca acest lucru si in anii urmatori, nu va insema ca Steve Jobs a fost, pana la urma, usor inlocuit ci va fi dovada faptului ca firma pe care el a fondat-o la 21 de ani in 1976 a atras oameni de reala valoare, dedicati si pertinenti.

Acesta ar fi, poate, cel mai bun lucru pe care Jobs l-ar putea lasa mostenire companiei.

Resurse suplimentare recomandate de Wall-Street.ro:

Citeste pe Wall Street Journal ce reactii au avut analistii la aflarea vestii ca Steve Jobs se retrage din functia de CEO. Majoritatea raspunsurilor au fost pozitive, analistii considerand ca Apple va avea succes si fara co-fondator.

Vezi imagini cu Steve Jobs de-a lungul carierei sale, pe copertele revistei Time

Vezi ce reactii imediate au avut romanii pe retele sociale la aflarea vestii plecarii lui Steve Jobs.

Wall-Street.ro doreste sa iti afle parerea despre plecarea lui Jobs! Comenteaza mai jos.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri