Foarte relaxat, isi masoara cu grija cuvintele fara sa sa grabeasca, pune mult accent pe amanunte. Omul de afaceri Radu Georgescu, care a realizat mai multe exit-uri IT si nu numai in ultimii ani, recunoaste ca “plimbarile” in Silicon Valley ii ofera viziuni diferite asupra vietii si business-ului. “Nu mai claxonez pe strada. Sunt un om fericit, implinit”.
Si, intr-adevar, de ce nu ar fi? Este romanul care a dezvoltat in ultimii aproape 20 de ani grupul de firme Gecad, a vandut in 2003 antivirusul RAV catre Microsoft, in 2010 ePayment a fost achizitionata de Allegro/Naspers si a obtinut finantare in valoare de 4 mil. euro pentru Avangate. Si promite sa nu se opreasca aici, cautand in continuare oportunitati de investitii, de a incheia parteneriate si de a-si dezvolta propriile proiecte.

Ii place sa fie inconjurat de oameni capabili care stiu mai multe decat el insusi. “Din fericire acesti oameni nu sunt greu de gasit”, spune el.

Wall-Street.ro: Calatoresti mult in SUA, mai ales dupa investitia in Avangate. Cu ce experiente si bagaje de informatii te intorci de acolo?
Radu Georgescu: In primul rand as incepe prin a spune ca este diferit a calatori in SUA, fata de a calatori cu tinta precisa, si anume Silicon Valley. Inainte de a raspunde la intrebare trebuie sa descriu putin atmosfera de acolo. Primele diferente se simt inca de pe strada. In perioadele de varf vezi, in medie, doar 3 masini. Daca cineva vrea sa traverseze pe la un loc nemarcat, masina opreste si soferul face cu mana, amabil. Este altfel, o atmosfera diferita.

W-S.ro: Oamenii cum sunt?
RG: Sa zicem ca gasesti milionari in dolari pe centimetru cub. Glumele sunt ceva de genul “one million here, one million there, soon we’re gonna talk about real money” (un milion aici, unul acolo, in curand o sa discutam si despre sume adevarate - trad). Ce imi place insa este ca, in ciuda aparentelor, toti sunt oameni absolut normali. Nu merg in Ferrari-uri scumpe, nu sunt parveniti. In Romania daca vezi pe cineva bogat imediat te gandesti ca a furat de la stat sau i-au dat mama si tata bani. In Valley muncesc toti mult si din greu. Daca intri intr-un restaurant si intrebi cati de acolo sunt implicati intr-un business software, cati crezi ca o sa ridice mainile?

W-S.ro: Presupun ca multi.
RG: Foarte multi, corect. Acolo se face business. Nu mai stiu cine mi-a spus urmatoarea fraza, mi-a ramas intiparita in cap. “Orice roman este mai destept decat orice american si oricare cinci americani sunt mai destepti care oricare cinci romani”. Se lucreaza in echipa si, la fel, daca stai intr-un restaurant te poti imprieteni repede cu oameni si poti sa auzi in jurul tau cum se discuta despre proiecte similare cu ale tale sau complementare.

W-S.ro
: Cu toate acestea, am citit ca viata in Silicon Valley este scumpa (conform infograficului prezentat de Wall-Street.ro, cu 61,5% mai scumpa decat media SUA – n.r.)
RG: Crezi? Daca o pereche de blugi de firma costa in Romania vreo 4-500 de lei, in Valley costa 70 dolari. La fel, un laptop care in Romania costa 1.200 de euro, acolo costa 1.000 dolari. Revenind insa. Inca o diferenta majora fata de Romania este faptul ca acolo lucrurile SE INTAMPLA. Pentru a face o firma ai nevoie de 45 minute, totul se realizeaza online. De asemenea, in 2-3 luni iti ridici proiectul la cer, sau dai cu el de pamant. Aici te codesti, stai 6 luni sa demarezi ceva si inca poate chiar ani pentru a realiza daca vei avea sau nu succes. Si, in sfarsit, pentru a-ti raspunde si la intrebare, pot spune ca m-am intors cu multa energie, mult mai calm, am invatat si sa fac lucrurile “sa se intample” mai repede.

Nu poti sa oferi sfaturi generale pentru antreprenori

W-S.ro: Totusi, toate plecarile acestea nu te obosesc?
RG: Deloc. Sunt foarte fericit.


W-S.ro: Bazandu-ne pe experienta ta, ce sfaturi poti oferi antreprenorilor la inceput de drum, in special cei din domeniul software/IT/online?
RG: Nu exista raspuns pentru intrebarea aceasta. Nu poti sa oferi sfaturi “in general, in masa”, ci punctual. Fiecare om are business-ul sau, diferit sau usor diferit de al altora.

W-S.ro: Cu toate acestea sunt carti care ofera sfaturi generale.
RG: Nu. Sunt carti care ofera sfaturi si tu trebuie sa alegi de acolo ce se potriveste business-ului tau.

W-S.ro: OK. Recomanda cititorilor o carte care ti-a placut tie si pe care ai citit-o recent.
RG: (fara sa ezite) Mi-a placut mult The Facebook Effect (puteti descarca cartea in format PDF de aici – n.r.).



W-S.ro
: Apropo de Facebook. Ce retele sociale folosesti?
RG: In mod constant folosesc LinkedIn. Poti gasi ceva despre oricine, poti sa iti faci relatii, sa comunici. Nu este domeniul meu de expertiza online-ul, dar pot spune ca retelele sociale nu sunt doar o chestiune trecatoare ci vor ramane foarte importante si in viitor.

Sunt un utilizator “subtire” de soft-uri

W-S.ro: Ce soft-uri folosesti in mod frecvent? Ceva romanesc?
RG: (dupa un timp de gandire) Sunt un utilizator “subtire” de soft-uri. Am clasicele Windows, Office…nimic special.

W-S.ro: Ce oameni de business apreciezi?
RG: Mi-au placut foarte mult Bill Gates si Microsoft. Cred ca au schimbat industria intr-un mod foarte bun. Ramane de vazut ce reusesc cu Windows 8.

W-S.ro: Cu toate acestea, atunci cand a plecat Bill Gates de la Microsoft nu s-a starnit nici pe departe valva starnita de plecarea lui Steve Jobs de la Apple.
RG: Da, si asta pentru ca produsele Apple sunt mult mai indreptate catre consumatorii de rand decat cele ale Microsoft. Un tanar de 14 ani stie ce este aia iPod sau iPhone, in timp ce prea putini stiu cu adevarat produse business ale Microsoft. Apoi, nu trebuie neglijata si partea emotionala. Steve Jobs a plecat de la Apple foarte bolnav, in timp ce Gates a plecat sanatos.

W-S.ro: Ce antreprenori romani iti plac si de ce?
RG: Imi place Florin Talpes, de la BitDefender. Apreciez ce face el pentru promovarea Romaniei in lume. Cred ca este cel mai bun promovator al tarii pe plan mondial. Imi mai place Dinu Patriciu, ca om de afaceri dar si tinerii Vladimir Oane si Emi Gal – au reusit sa depaseasca frontierele Romaniei si sa aiba succes in online.

W-S.ro: Ce apreciezi la un om de afaceri? Ce plusuri ar trebui sa aiba pentru a face business cu el?
RG: Trebuie sa fie de incredere. Daca a intrerupt legaturile intr-un mod mai putin elegant cu trei fosti parteneri, e clar ca voi ezita mult inainte sa “bat palma” cu el/ea. Apreciez oamenii care au minte sclipitoare, sa le alerge mintea. Ma inconjor de oameni destepti, daca eu sunt cel mai prost dintre ei, cu atat mai bine.

Piata software va scadea anul acesta, poate la anul ar putea sa creasca putin

W-S.ro: Anterior estimai ca piata software din Romania va scadea anul acesta cu 10%. Dupa jumatatea anului iti mentii aceasta estimare?
RG: Nu sunt cel mai fin cunoscator, dar da, consider ca va scadea. Poate la anul sa creasca. Faptul ca se dezvolta mai multe aplicatii pe medii noi, mobil sau pe retele sociale, nu va compensa. Banii seriosi sunt cei facuti cu statul.

W-S.ro: Ce gadget-uri folosesti?
RG: Am trei telefoane mobile – un HTC, un iPhone si un telefon cu Windows 7. Le folosesc in tari diferite si am ales trei sisteme de operare diferite pentru a ma familiariza cu ele, a le vedea plusurile si minusurile. Am un iPad 2 de asemenea.

W-S.ro: Multi manageri cu care am vorbit mi-au zis ca nu prea folosesc tabletele pentru business, ca nu prea sunt viabile. Ce parere ai?
RG: iPad-ul il folosesc pentru consum de informatii, este spectaculos la asa ceva. Intr-adevar, pentru a crea informatii si a trimite mail-uri nu este bun, dar penru a vedea un excel, un grafic, a citi mail-uri este excelent. La intalniri, de exemplu, eu merg cu iPad-ul.


W-S.ro: Dacia a anuntat ca va incepe sa vanda masini pe net. In curand, poate si in Romania. Ce urmeaza?
RG: Poate urma orice. In Silicon Valley se cumpara totul de pe Internet, chiar si rosiile de la piata. Eu as fi facut presiuni maxime daca ePaymentul mai era la mine, sa inceapa si marii retaileri precum Cora, Carrefour sau IKEA sa distribuie produse online.

W-S.ro: Prin iulie presa stipula vanzarea de catre tine a unei tehnologii de cloud computing cu nume de cod “Phoenix S3”. Ai realizat tranzactia?
RG: A fost o interpretare gresita a unui document publicat in Monitorul Oficial care nu spunea decat ca dreptul de veto in cazul vanzarii trecea de la investitorul minoritar la Radu Georgescu. Presa a interpretat-o ca o pregatire iminenta de vanzare. Or, suntem in septembrie si nu s-a schimbat nimic.

W-S.ro: In luna iulie ai vandut divizia de terenuri din Bucuresti catre grupul Euromall. Mai detii terenuri? Mai esti interesat de tranzactii imobiliare?
RG: (evitand subiectul) Am vandut? Hmmm. No comment. Hai mai bine sa ramanem in zona IT-ului.

W-S.ro: Si totusi, vei ceda, curand, actiuni la unul dintre proiectele tale?
RG: Cum va fi posibila o tranzactie, cum se va intampla.

W-S.ro: Ce ai facut cu banii primiti pe Avangate? Ai reinvestit? In ce?
RG: …si ne uitam sa mai gasim (proiecte in care sa investim – n.r.). Sunt foarte interesat sa gasesc start-up-uri diferite in care sa investesc. Cu banii aceia pot spune ca sunt pusi “la munca” – “work in progress”.

W-S.ro
: Ce domenii crezi ca sunt cele mai promitatoare?
RG: Oriunde si in orice exista oportunitati. Orice om in orice domeniu pe care il cunoaste bine poate face minuni. Chiar cred ca “omul sfinteste locul”. Dar, daca e sa nominalizez cateva industrii cu potential mai ridicat, as spune ca Software as a service (SAAS) ar fi unul, apoi serviciile de cloud sau Key Value Store, similar cu Amazon Web Services S3.

W-S.ro: Dupa ce motto-uri te ghidezi in business?
RG: (dupa o perioada de gandire) Sunt foarte multe. (Ii aluneca ochii pe o pagina branduita Gecad) "Mind for innovation" si "Heart for commitment". Acestea zic tot.

Wall-Street.ro va recomanda sa cititi si interviul “De ce nu isi revine piata de IT si software in 2011”.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri