Conditiile dificile cu care se confrunta Deutsche Telekom pe piete precum Grecia si Romania ar putea fi mai greu de gestionat in contextul scaderii vanzarilor din Germania, cauzata de concurenta tot mai dura, potrivit unei analize Bloomberg, citata de Mediafax.
Cel mai mare operator telecom din Europa se bazeaza in mod traditional pe afacerile solide din Germania, unde economia s-a dovedit mai putin vulnerabila la criza datoriilor de stat, in timp ce operatiunile din Europa de Est si SUA (T-Mobile USA) pierd clienti.

In prezent, chiar si operatiunile de internet in banda larga (broadband) si televiziune prin cablu si prin satelit, folosite pentru a recupera vanzarile pierdute pe segmentul telefoniei fixe, inregistreaza scaderi in Germania, iar Deutsche Telekom ar putea fi nevoit sa reduca preturile pentru a-si pastra cota de piata, apreciaza analistii contactati de Bloomberg.

Analistii estimeaza ca veniturile grupului in Germania au scazut in trimestrul al treilea cu 4,9%, la 6 miliarde euro, dupa un declin de 3,4% in trimestrul doi, cand operatiunile de pe piata autohtona au generat 55% din incasarile Deutsche Telekom.

Vanzarile grupului pe piata germana sunt in scadere de trei trimestre consecutive.

"La un moment dat, aceasta scadere trebuie sa ia sfarsit", comenteaza un analist al Fairesearch GmbH.

Actiunile Deutsche Telekom sunt in scadere la Frankfurt cu peste 2%, capitalizarea companiei fiind de circa 38 miliarde euro.

Divizia germana a grupului, condusa de Niek Jan van Damme, se concentreaza pe reduceri de costuri, reusind astfel o marja record de 40,7% a prfitului EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si aportizare) fata de vanzari in trimestrul al doilea.

Surse apropiate situatiei au declarat luna trecuta ca grupul vrea sa consolideze sistemele IT intr-o singura divizie, obtinand astfel noi reduceri de costuri dincolo de planul de economii de 4,2 miliarde euro derulat in perioada 2010-2012.

Astfel, cresterea marjei EBITDA peste nivelurile actuale s-ar putea dovedi dificila dincolo de aceste reduceri de costuri, considera un alt analist.

Analistii estimeaza ca profitul EBITDA ajustat al grupului a scazut in trimestrul al treilea cu 3,9%, la 3,8 miliarde euro, in timp ce vanzarile grupului excluzand divizia din SUA ar fi coborat cu 3,5%.

Desi economia germana a rezistat mai bine crizei decat Franta, Spania sau Italia, cresterea pare ca a inceput sa incetineasca, ultimele date indicand un usor avans al somajului si scaderea increderii din mediul de afaceri.

Deutsche Telekom detine 40% din actiunile grupului elen OTE si are dreptul de preemptiune asupra participatiei de 10% din titluri aflata inca in proprietatea statului elen, daca guvernul de la Atena ar decide sa vanda pachetul. Oficialii grupului refuza sa confirme daca vor sa majoreze participatia la OTE. Acordul de privatizare incheiat cu statul elen confera Deutsche Telekom prerogativa de a consolida OTE ca divizie a grupului si de a desemna directorul general.

In Romania, OTE este actionar majoritar la Romtelecom si detine Cosmote, al treilea operator de telefonie mobila de pe piata, si lantul de magazine Germanos.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri