Comertul electronic a devenit pentru multi un mijloc comod de achizitionare de bunuri, iar pentru cei cu spirit intreprinzator o afacere mai mult decat profitabila. Daca doriti sa intrati in acest tip de afacere, trebuie in primul rand sa va ganditi ce tip de produs sau serviciu puteti oferi, sau accesati pur si simplu un motor de cautare si veti avea mai multe idei decat v-ar putea oferi orice alta persoana. Daca nu detineti un produs sau un serviciu personal, exista posibilitatea de programe afiliate care ofera venit din promovari ale produselor si oportunitatilor lor. Majoritatea programelor de afiliere va ofera o solutie web deja construita pe standardele lor.

E-commerce a prins aripi in Romania

Romania este singura tara din rasaritul Europei in care functioneaza comertul electronic (online) prin intermediul cardului bancar. Nici Polonia, nici Cehia, Ungaria sau alte tari mai avansate nu au create conditiile pentru functionarea acestui sistem comod de plata a produselor si serviciilor, reprezentat prin comert electronic, informeaza site-ul Underclick.ro.

Cei interesati, adica statul, bancile si comerciantii, nu fac publicitate sistemului, iar populatia nu este informata. Cu toate acestea, situatia poate evolua extrem de spectaculos in urmatorii trei ani.

Volumul tranzactiilor online intermediate de sistemul 3D Secure romanesc, unde plata se efectueaza prin card, a crescut continuu dupa lansarea sa, ajungand la suma de 4 milioane de dolari in aprilie 2005.
Valoarea pentru comertul electronic ar putea ajunge, la sfarsitul acestui an, la 80 milioane de euro, ponderea covarsitoare, de aproximativ 90%, fiind detinuta de tranzactiile operate de catre clientii din afara tarii.
In Romania exista mai mult de 500 de site-uri care deruleaza tranzactii in sistem electronic (din care numai 160 active - inregistrate in sistemele de plata online). Comertul electronic inregistreaza o rata de crestere lunara foarte mare, de 17-20%. Romania este singura tara din Europa Centrala si de Est care are comert electronic.

Tendinta comertului electronic romanesc este ascendenta

Numarul magazinelor virtuale creste vertiginos ca si numarul clientilor care fac cumparaturi online. Media tranzactiilor se invarte in jurul a 45.000 euro pe luna, ceea ce inseamna ca la sfarsitul anului ne vom apropia de jumatate de milion. Insa, din valoarea totala a tranzactiilor procesate prin RomCard in sistem 3D Secure, cardurile romanesti genereaza sub 10%. Nu toate magazinele virtuale sunt inrolate, insa, in sistemul 3D Secure.

La 4 milioane de utilizatori Internet si 6 milioane detinatori de carduri de debit (majoritatea) si credit in Romania, valoarea tranzactiilor cu cardurile emise in Romania a crescut.

In prezent, 160 de comercianti sunt inregistrati si se asteapta ca numarul acestora sa creasca la 300 pana la sfarsitul acestui an. De asemenea, nici numarul clientilor care prefera plata prin card nu este foarte mare, multi optand inca pentru tipul de plata cash on delivery (sau ramburs, folosind termenul romanesc). In total, in fiecare saptamana, aproape 400.000 de utilizatori romani de Internet viziteaza site-urile de comert electronic din Romania.

eBay, lider mondial

eBay este in momentul de fata cel mai mare mediu organizat in care utilizatori din toata lumea (persoane fizice sau companii) pot publica anunturi in legatura cu produse, pot licita pentru alte produse, le pot vinde si pot incasa banii. eBay are propriul serviciu de plata PayPal, unul din cele mai bune servicii de acest gen din lume. PayPal este un cont virtual in care poti sa transferi bani (de la unitatile autorizate - banci, Western Union, card, etc ) si din care sa transferi bani. Avantajul mare este cea mai cuprinzatoare lista neagra din lume, ceea ce duce la o foarte mica posibilitate de frauda. Dezavantajul este lipsa unui serviciu de escrow - adica de garantare ca marfa cumparata e intr-adevar cea reala si ca plata se va face 100%. Pe eBay puteti vinde si cumpara de la banale ace de cusut pana la avioane.

Craigslist, ziarul de anunturi online

Craigslist este in momentul de fata cel mai mare mediu in care se poate schimba informatie cu scop comercial. Pornit de un student ca un proiect, ca de altfel multe din marile proiecte web, acest site a ajuns sa fie vizitat zilnic de zeci de milioane de oameni si a luat locul... ziarului de anunturi. Pentru ca doar asta veti gasi aici - anunturi (spre deosebire de eBay unde puteti viziona produsele). Categoriile principale sunt cele de interes maxim pentru orice om: vanzari diverse, locuri de munca, servicii, imobiliare, relatii personale. Ordonate foarte bine si segmentate dupa orase si tari, anunturile din acest site ii dau un grad foarte mare de uzabilitate.

Google vine tare din urma

Cel mai periculos pentru aceste doua site-uri, dar cu un mare plus pentru utilizatori, vine din spate o companie americana pe care o vedem zilnic, Google. Noua platforma, inca nelansata, numita E-Commerce 3.0 va aduce un plus de functionalitati care vor concura in alegerile zilnice ale utilizatorilor. Declaratia oficiala este va fi un Craigslist cu steroizi. Desi eBay are milioane de utilizatori inca nu poate da functionalitatea de a cauta doar produsele de la vanzatorii cei mai apropiati. La fel Craigslist nu poate oferi cautari robuste. Integrarea noului sistem de plata al Google (gBuy) va desavarsi proiectul si il va pune pe piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri