Romania va fi si in 2005 pe lista speciala la nivel international a tarilor in care s-au constatat probleme in ceea ce priveste respectarea drepturilor de autor. Aceasta va constitui o bila neagra pentru investitori.

Business Software Alliance va sustine in toata tara o serie de conferinte pentru combaterea utilizarii de soft neautorizat, mai ales ca exista recomandari ca Romania sa ramina in rindul tarilor supravegheate si in anul 2005. Este un raport orientativ pe care un investitor il citeste inainte de a investi in zona respectiva, spune Magda Popescu, partener la societatea Burchel&Asociatii, reprezentantul BSA in Romania. Aceasta afirmatie este sustinuta de concluziile unui studiu realizat de IDC in 2003, in care se pornea de la ipoteza ca in Romania rata pirateriei ar fi cu 10% mai mica. Astfel, in urma studiului s-a realizat ca la buget s-ar colecta cu 21 de milioane de dolari mai mult, industria IT ar creste cu 140 de milioane de dolari, PIB-ul cu 266 milioane de dolari si s-ar crea 680 de noi locuri de munca. Daca am iesi de pe aceasta lista am putea atrage mai multi investitori straini, a spus Aurel Netin, secretar de stat in cadrul MCTI.

Legislatie severa

Se considera ca Romania s-ar putea situa si mai jos pe aceasta lista daca nu ar exista preocupari din partea autoritatilor pentru combaterea pirateriei. Astfel, desi ultimul raport IDC indica o rata a pirateriei de 73%, tara noastra se situeaza inaintea Poloniei, unde pirateria este de doar 58%. Noua lege care reglementeaza situatia drepturilor de autor prevede pentru folosirea neautorizata a unui program pedeapsa cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau amenda de la 100 de milioane de lei la 400 de milioane de lei. Reprezentantii BSA au anuntat ca in 2004 s-au efectuat 372 de controale, dintre care in 250 s-au descoperit cazuri de incalcare a legii si s-au formulat plingeri penale. Singurul minus s-ar inregistra in eficienta justitiei, procesele durind, in medie, unu-doi ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri