Apple si Samsung Electronics incep luni negocierile la nivel de director general pentru aplanarea divergentelor privind brevetele de inventie si drepturile de proprietate intelectuala, insa analistii vad sanse mici de rezolvare a conflictului in afara instantei, transmite Bloomberg.
Instanta americana care judeca principalul litigiu in care Apple acuza Samsung de imitarea smartphone-urilor si tabletelor a dispus ca directorii generali si avocatii celor doua companii sa ia parte la o sesiune de negocieri de doua zile pentru a aplana disputa inainte de a se ajunge la convocarea juriului, scrie Mediafax.

Echipele conduse de directorul general al Apple, Tim Cook, si seful Samsung, Choi Gee Sung, incep luni in San Jose, California, negocierile impuse de instanta.

Apple sustine ca smartphone-urile si tabletele Samsung incalca brevete referitoare la designul si "prestanta" produselor iPhone si iPad. Compania sud-coreeana a intentat rapid ca reactie un proces in care aduce Apple acuzatii asemanatoare privind telefoanele din gama Samsung Galaxy.

Instanta americana incearca sa evite un proces cu juriu deoarece considera ca disputa este prea complexa, cu o plaja neobisnuit de larga de acuzatii.

Negocierile ar putea aseza fundatia unei viitoare intelegeri, insa sansele unui armistitiu in urmatoarele zile sunt reduse, divergentele dintre cele doua companii fiind prea profunde. Samsung domina piata smartphone-urilor si tabletelor Android, iar Apple a atacat producatorii in numeroase procese privind drepturile de proprietate intelectuala si brevetele de inventie. Totodata, compania americana incearca sa-si mentina reputatia castigata pentru inovatii in industria IT.

Prima actiune Apple impotriva Samsung referitoate la cauzele amintite a fost intentata la San Jose in aprilie 2011. De atunci, cele doua companii au initiat peste 30 de astfel de procese in 10 tari. Apple vrea sa blocheze vanzarea produselor Samsung si sa obtina daune in valoare de cateva miliarde de dolari. Intre timp, grupul sud-coreean sustine ca brevetele cu care se lauda Apple nu sunt valide si vrea sa se pozitioneze drept "adevarata victima" a incalcarii drepturilor de proprietate intelectuala.

Apple si Samsung au mai negociat in septembrie si decembrie 2011 si la inceputul lunii mai a acestui an pentru a-si aplana disputele sub patronajul International Trade Commission (ITC) din SUA. Discutiile nu au dat roade, iar cauzele vor fi judecate de Comisie incepand cu sfarsitul lunii mai. ITC poate bloca importurile in SUA de produse care incalca brevete americane.

Samsung a devenit in primul trimestru al acestui an cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, detronand Nokia dupa 14 ani de dominatie. Compania sud-coreeana este lider si pe segmentul smartphone-urilor, urmata destul de aproape de Apple.

Cota de piata a telefoanelor cu sistem de operare Android este insa in crestere puternica, datorita modelelor ieftine produse de Samsung si celelalte companii afiliate platformei dezvoltate de Google. Apple nu a lansat variante low cost ale iPhone si iPad, fiind prezenta doar pe segmentul premium al pietei.

Samsung este totodata pe locul al doilea in randul furnizorilor de componente ai Apple, relatie care complica si mai mult situatia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri