Un grup de hackeri cu legaturi cu armata chineza a furat date restrictionate de la mai mult de 100 de companii si organizatii americane proeminente, conform unui nou raport ce face valva in presa.
“Detaliile pe care le-am analizat pe parcursul a sute de investigatii ne fac sa fim siguri ca grupurile de hackeri sunt plasate in special in China si ca Guvernul Chinez este constient de existenta lor”, conform companiei de securitate din State, Mandiant Corp. Compania a facut public un raport de 74 de pagini.

Mandiant a urmarit activitatile grupului inca din 2006, in acest timp sustragand date de la 141 de companii din 20 de industrii printre care aerospatial si telecomunicatii. Mai mult de 110 companii sunt americane.

Mandiant scrie in raport ca grupul de hackeri lucra pentru sau era sponsorizat de Armata Populara Chineza de Eliberare. Conform datelor, grupul activa prin asa-zisa “Unitate 61398”, divizie a Armatei.

Atacurile au originat dintr-o cladire de 12 etaje de la marginea Shanghai-ului. Sute, daca nu mii de hackeri chinezi, au lucrat pentru extragerea de secrete, schite, prototipuri si alte informatii confidentiale. Toti cei implicati erau foarte buni cunoscatori de limba engleza si retelistica.

Desi stirea “a explodat” pe Twitter si in presa internationala, nu a facut aproape niciun val in China. Twitter este complet blocat in China, la fel si media straina, precum CNN. Cu toate acestea, unele reactii s-au facut simtite pe Weibo, un serviciu chinez similar cu Twitter – “Hackerii chinezi sunt atat de priceputi! Am considerat ca americanii sunt foarte puternici”, a exclamat un utilizator.

“Rapoartele din partea mediei internationale nu pot fi crezute in totalitate”, avertizeaza un altul, “dar totusi trebuie sa fie ceva real in asta”.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Afaceri externe al Chinei a declarat, intr-o interventie, ca a face acuzatii fondate doar pe un simplu raport este “ori iresponsabil ori complet neprofesional”. Apoi, a subliniat ca si China este victima atacurilor informatice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri